Uncategorized

Wat is een ketogene leefstijl?

De macros van een standaard voedingspatroon

De huidige voedingsrichtlijnen vertellen ons dat we een koolhydraatrijk dieet moeten volgen. De verdeling van de macros ziet er dan zo uit:

45-65% koolhydraten
10-35% eiwitten
20-35% vetten

Koolhydraten hebben echter een grote invloed op insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de vetopslag in ons lichaam.

Koolhydraten zijn daarmee niet alleen hoofdverantwoordelijk voor de steeds dikker wordende mens maar ook voor de opkomst van:

  • diabetes type 2
  • metabool syndroom
  • insuline resistentie
  • auto-immuun aandoeningen
  • verhoogd cholesterol (in tegenstelling tot de verouderde opvatting dat een hoog cholesterol gehalte wordt veroorzaakt door vet wordt steeds meer duidelijk dat koolhydraten de boosdoeners zijn; daarnaast is het ook de vraag of een hoog cholesterol ook echt zo schadelijk is)
  • chronische ontstekingen in het lichaam.

Met name de snelle opkomst van diabetes type 2 maakt het noodzakelijk met andere ogen naar koolhydraten te kijken: 1 op de 3 huidige volwassenen zal diabetes krijgen, aldus het Diabetes Fonds.

Ons lichaam is echter in staat om behalve glucose, de grootste energiebron die geleverd wordt door koolhydraten, ook gebruik te maken van ketonen als energiebron: moleculen die geproduceerd worden door de lever als het lichaam in staat van ketose is. In deze stofwisselingstoestand, ketose, is het lichaam in staat lichaamsvet te verbranden, daarmee gewicht te verliezen EN een goede gezondheid te krijgen.

En hoe zit het dan met de macros bij keto?

Als je een basis ketogene leefstijl volgt, ook wel een keto of ketogeen dieet genoemd, eet je de macronutriënten in de volgende verdeling:

5-10% koolhydraten
15-30% eiwitten
60-75% vetten

Ketose wordt bereikt als je tussen de 20-30 gram netto koolhydraten eet. Het hoge vetgehalte zorgt daarbij voor een verzadigd gevoel waardoor je automatisch ook minder gaat eten. De hoeveelheid eiwitten is afgestemd op lichaamscompositie en activiteit niveau en zorgt voor spierbehoud- en opbouw.

Alles bij elkaar zorgt dit voor een uitgebalanceerd, verzadigend dieet waarbij het hormoon insuline minder snel gestimuleerd wordt.

Maar ons brein heeft toch koolhydraten nodig?

Een veel gehoorde redenering is dat ons lichaam, en met name ons brein, echt koolhydraten nodig heeft. Dit is een misverstand: ons lichaam heeft op slechts een paar stofwisselingsfuncties na geen glucose nodig en is er op gebouwd om of glucose of ketonen te gebruiken. Glucose is daarbij lang niet zo efficient als ketonen. Zolang als je genoeg eiwitten eet is het lichaam daarbij in staat glucose zelf aan te maken voor de paar functies waar dit nodig voor is. Dit proces heet gluconeogenese: het lichaam zet koolhydraatvrije bronnen (bijvoorbeeld aminozuren uit eiwitten en verzuren uit vetten) om in glucose.

Houd verder ook altijd in gedachten dat een basis ketogene leefstijl nooit volledig koolhydraat-vrij is, immers, er wordt altijd 20-30 gram netto koolhydraten gegeten, veelal in de norm van groene groentes: nodig voor smakelijke variatie in de maaltijden en voor bepaalde vitamines en mineralen voor wie geen kop-tot-staart dierlijke eiwitten eet.