Uncategorized
Leave a Comment

Cheaten of toch maar niet?

Het zal niet als een verrassing komen als ik zeg dat een van de meest gestelde vragen die ik krijg is: ‘Hoe erg is het als ik af en toe een beetje vals speel en afwijk van mijn keto leefstijl?’, meestal gevolgd door een ‘…het leven is er toch ook om geleefd te worden, en een foutje is ook zo gemaakt, toch?’.

Het leven is er absoluut om geleefd te worden maar ik weet ook heel zeker dat die snee brood niet uit zichzelf in je mond is beland en dat stuk taart werd ook niet letterlijk bij je binnen geschoven door die ene collega: valsspelen, oftewel cheaten, is een keuze. JOUW keuze om precies te zijn.

Cheaten houdt eigenlijk altijd in dat je een bewuste keuze maakt om iets te eten of te drinken dat niet past in je leefstijl. Het gebeurt doelbewust (‘het leven is er om geleefd te worden’ principe) of het wordt aangestuurd door stress of emoties. Maar hoe je het ook wendt of keert, een cheat maaltijd of een cheat dag binnen je keto leefstijl heeft consequenties die je eigenlijk wilt vermijden, zeker als je een medische aandoening hebt. Dus hier zijn de problemen die kunnen ontstaan:

1 Het kan de verslaving aanwakkeren

In scherp contrast met hoe wij als soort oorspronkelijk zijn geprogrammeerd, namelijk als jagers-verzamelaars, hebben wij ons, als direct resultaat van de voedingsvoorschriften uit de jaren ’70, ontwikkeld tot voedsel verslaafden: wij verlangen voortduren naar direct beschikbaar hoog calorisch, met suiker gevuld bewerkt voedsel. Het lijkt wel alsof wij alleen nog bestaan om de zakken van de voedselproducenten te vullen, continu door diezelfde producenten aangespoord om meer te consumeren.

Een belangrijke karakteristiek van dit bewerkte voedsel is dat je steeds meer en meer van hetzelfde voedsel nodig hebt voor een voldaan gevoel en ook om afkick verschijnselen te voorkomen. In andere woorden: een verslaving. Koolhydraten beperken tot 25 gram netto per dag (en dan alleen enkel door de gezonde koolhydraten te eten natuurlijk) en verder alleen onbewerkt voedsel eten maakt met deze verslaving korte metten.

De enige manier om deze verslaving te stoppen is om cold-turkey te gaan, en dat is ook precies wat er gebeurt als je start met een keto leefstijl. Wie toch ervoor kiest om de deur op een kier te laten staan loopt het risico tot een terugval: die ene boterham of dat stuk taart kan ervoor zorgen dat je linea recta weer in die verslaving gezogen wordt. Net zoals die ene sigaret kan leiden tot een pakje per dag.

2 Het beschadigt je darmen

Wanneer je een keto leefstijl volgt is je lichaam gestopt met het produceren van specifieke enzymen die normaal gesproken nodig zijn voor het verteren van zetmeel en suikers. Als je cheat zal je lichaam deze weer gaan produceren. Dit kan dagen duren en gedurende die tijd kan je last krijgen van constipatie, een opgeblazen gevoel en andere maag/darm kwalen.

3 LDL cholesterol stijgt

Dit is wel even een dingetje: precies hetgeen wat je wil bereiken met keto, een verlaagd LDL cholesterol, gaat direct het raam uit als je cheat. LDL kan na één enkele cheat maaltijd wel 7 dagen verhoogd blijven en bij herhaaldelijk cheaten…dat hoef ik denk ik niet uit te leggen.

4 Je komt weer aan in gewicht

Je spieren en lever vullen zich weer met glycogeen wat ervoor zorgt dat je al het watergewicht dat je verloren had in de eerste keto week weer terug krijgt. Erg ontmoedigend voor de meeste mensen.

5 Honger!

Een cheat maaltijd hoog in koolhydraten zorgt voor een enorme insuline piek. Die insuline zal het hormoon leptine blokkeren, dit is het hormoon dat de eetlust reguleert. Als gevolg daarvan krijg je geen signaal meer dat je ‘vol’ zit en dus ga je gewoon door met eten.

6 Het veroorzaakt hunkeringen

Afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten en ook gedurende hoelang je ze precies gegeten hebt kan de hoeveelheid insuline in je bloed enorme suiker hunkeringen veroorzaken, en helemaal als je daarna weer terug gaat naar keto: de insuline zal dan heel veel moeite hebben om koolhydraten te vinden voor de omzetting naar glycogeen.

7 Het veroorzaakt keto griep…alweer

Net als de allereerste keer dat je begon met keto kan je symptomen krijgen van keto griep: hoofdpijn, spierkrampen, pijnlijke gewrichten, prikkelbaarheid, vermoeidheid, constante dorst en constipatie.

8 Je hormonen raken in de war

Je lichaam past bepaalde hormonen aan voor het gebruik van vet als de hoofdbron van energie. Wanneer je weer tijdelijk bewerkte koolhydraten eet raken deze hormonen aardig in de war. Zeker voor vrouwen is dit het geval, met name bij het hormoon oestrogeen. Hormonen zijn erg gevoelig, en iedere drastische verandering in dieet kan invloed op ze hebben. Beter dus om dit te vermijden.

9 Zelfhaat

Het is heel goed mogelijk dat je boos wordt op jezelf als je cheat. Je ziet het als zwakte, een mislukking en je kan heel veel moeite hebben om er overheen te stappen. Soms gaan mensen zelfs zo ver dat zij zichzelf straffen: ze ontzeggen zichzelf voedsel na een cheat of gaan over tot extreem trainen.

Deze negatieve gevoelens en acties dienen geen enkel doel en kunnen juist leiden tot een eetbuienstoornis, een algemeen gevoel van waardeloosheid en zelfs depressie. Je hebt vals gespeeld, het is gebeurd. Zet het uit je hoofd, ga weer terug naar de keto leefstijl en probeer het cheaten te voorkomen.

10 Slaap problemen steken de kop op

Bewerkt voedsel staat er dan wel om bekend dat je er snel van in slaap valt maar tegelijkertijd kan het ook een zeer slechte invloed hebben op de slaap kwaliteit en het veroorzaakt rusteloze slaap. Eventuele darmproblemen veroorzaakt door het voedsel zullen dit alleen maar verergeren. Ook iets om in gedachten te houden: slaaptekort zorgt voor een toename in cravings als gevolg van het effect op de honger hormonen en het metabolisme, in het bijzonder insuline, cortisol en leptine.

11 Uitstel van keto adaptatie

Voortdurend cheaten voorkomt de metabolische adaptaties die nodig zijn voor het lichaam om keto adapted te worden. Heen en weer gaan tussen koolhydraat verbranding en vet verbranding kan daarbij ook zorgen voor een groot gevoel van vermoeidheid en zelfs depressie. En hoe meer insuline resistent je al bent, des te negatiever het voortdurend cheaten zal uitpakken.

Heb je vragen hierover? Of heb je hulp nodig? Laat hieronder een comment achter of neem even contact met mij op via het contact formulier, ik help je graag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.