Uncategorized
Comment 1

Alcohol en keto: kan dat?

Alcohol en keto: het is nogal een ding voor veel mensen en ik krijg er dan ook behoorlijk wat vragen over. De meest gehoorde zijn:

1 Heeft alcohol consumptie een negatief effect op mijn gewichtsverlies?
2 Als het eerste inderdaad het geval is…kan ik dan echt nooit meer alcohol drinken?

Laat ik beginnen met iets te vertellen over mijn eigen ervaringen met alcohol voordat ik overstapte naar een ketogene leefstijl. Eind 2013 begon ik mijn zoektocht naar een betere leefstijl, niet voor gewichtsverlies maar om mijn gezondheid te verbeteren. En één van de eerste dingen die ik moest aanpakken was mijn alcohol consumptie die, eerlijk gezegd, schrikbarend hoog was.

Er is geen enkele twijfel mogelijk dat de hoeveelheid die ik consumeerde op vrijwel dagelijkse basis niet alleen mijn algemene gezondheid sterk deed verslechteren (sterker nog: het was waarschijnlijk in hoge mate de directe factor bij de verschillende aandoeningen die ik op dat moment had) maar ook een manier was voor mij om te dealen met stress en mijn eigen onzekerheid.

Regelmatig dat drankje doen zorgde ervoor dat ik beter om kon gaan met het dagelijks leven (tenminste, dat dacht ik) EN verdoezelde het feit dat ik eigenlijk een enorme introvert ben die haar uiterste best deed geen stuntel te zijn in de sociale omgang. Maar waar het uiteindelijk toch voor mij op neer kwam: ik vond mijzelf met dat drankje op gewoon geen leuk mens meer, laat staan dat ik echt mijzelf was.

Voor de buitenwereld zal het hebben geleken alsof mijn gezondheid de enige reden was om abrupt te stoppen met drinken, voor mij kwam al snel de opluchting dat ik gewoon weer echt mijzelf kon zijn, sociaal gezien stuntelig misschien maar wel vrij van het idee dat ik alleen met behulp van alcohol geaccepteerd werd.
Ik kwam ook direct tot de fijne ontdekking dat, alhoewel ik wel zo’n beetje de uitzondering ben in mijn kringen, letterlijk niemand mijn beslissing in twijfel trok. Er werd niks aan mij opgedrongen, niemand deed of doet moeilijk als ik een Spa Rood bestel. Ik heb nog steeds een leuke tijd bij etentjes, op feestjes en andere speciale gelegenheden (en bij heel speciale gelegenheden wil ik tegenwoordig nog wel één glas droge witte wijn of een prosecco drinken) en kan nu ook prima beslissen wanneer de drukte genoeg is geweest voor mijzelf en gewoon naar huis gaan. En nee, ik vind het helemaal niet erg dat iedereen om mij heen wel aangeschoten raakt, ik geniet echt van ieders gezelschap…verschil is alleen dat ik degene ben zonder kater de dag erna ;-).

Wat ik jullie graag wil meegeven is het volgende: alcohol is echt geen sociale verplichting, het moet altijd een persoonlijke keuze zijn. Niemand zou zich zich gedwongen moeten voelen om mee te doen met drinken, het moet iets zijn waar je zelf plezier aan beleeft en niet gebruikt worden als een omgangsstrategie. Het is daarom altijd okay om gewoon nee te zeggen, zonder tekst en uitleg. En een ketogene leefstijl zonder alcohol is niet alleen heel normaal, maar waarschijnlijk ook het beste voor jouw gezondheid.

Dat gezegd, hier zijn wat basis feiten om in je achterhoofd te houden als je overweegt om alcohol te drinken bij een ketogene leefstijl:

  • het is altijd het beste om alcohol geheel te vermijden in de begin fase van je keto dieet en/of tot je geheel keto adapted bent;
  • iedereen met een serieuze medische aandoening, bijvoorbeeld aan de nieren of lever, dient alcohol volledig te vermijden of op zijn minst te bespreken met zijn of haar arts;
  • gematigdheid is een belangrijke factor, niet alleen omdat ieder alcoholisch drankje in je macros moet passen, maar ook omdat je altijd alert moet zijn als het gaat om verslavingspatronen;
  • houd er rekening mee dat je alcohol tolerantie beduidend lager is als je in ketose bent, of beter gezegd: je wordt sneller dronken met een veel kleinere hoeveelheid;
  • vermijd alle suikerige alcoholische dranken en drink alleen de drankjes die het laagst zijn in koolhydraten (klik hier voor een volledige lijst);
  • regelmatige alcohol consumptie kan inderdaad gewichtsverlies vertragen of zelfs stilzetten: je lichaam geeft altijd aan alcohol de voorkeur als energiebron in plaats van aan vet. Als je merkt dat je gewichtsverlies stagneert door het drinken van alcohol minder dan of stop er geheel mee;
  • probeer de combinatie alcohol/grote maaltijden te vermijden;
  • als je besluit om geen alcohol te drinken maak dan niet de fout om over te stappen op (light) frisdranken; drink in plaats van alcohol (mineraal) water, water dat is getrokken met bijvoorbeeld fruit of munt (klik hier voor recepten), groene of zwarte thee en koffie.

Meer informatie nodig over alcohol en keto? Klik dan hier, hier en hier

1 Comment

  1. Pingback: De keto stilstand | Sevi Rutgrink - Keto Coaching

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.