Uncategorized

Een etentje bij vrienden thuis?

‘Ik ben nu zes weken bezig met de keto leefstijl en het gaat echt goed! Ik ben al wat overgewicht kwijt, ik heb meer energie nu en ik ben zelfs een paar keer uit eten geweest zonder foute menukeuzes te maken. Maar nu loop ik tegen een beetje lastige kwestie aan: een vriendin heeft mij uitgenodigd voor een etentje bij haar thuis. Ze weet niet dat ik nu keto eet, ik heb niet heel vaak contact met haar dus het is gewoon nooit ter sprake gekomen.

Ik wil echt heel graag naar dat etentje, het zal zo leuk zijn om met haar en andere vrienden bij te praten, maar ik maak mij ook zorgen over het eten: ik wil niet allerlei dingen eten waardoor ik bijvoorbeeld uit ketose raak of die gewoon ongezond zijn voor mij. Hoe ga ik hier nu het beste mee om, kan ik mijn vriendin bijvoorbeeld vragen rekening te houden met mijn dieet?


Mariska, 42

Allereerst, het klinkt alsof je het ontzettend goed doet, fijn! En ik begrijp jouw zorgen over het etentje helemaal maar er zijn manieren waarop jij deze zorgen duidelijk kan maken aan de gastvrouw zodat ook jij de kans krijgt om te genieten van het gezelschap van je vrienden en van het eten zelf. Dit zijn mijn top tips:

Geef de gastvrouw de tijd om contact met jou op te nemen

Een goede gastvrouw (of -heer uiteraard) zorgt er meestal voor om ruim van te voren bij de gasten na te vragen of zij ergens rekening mee kan houden: (recentelijk veranderde) dieet voorschriften, dingen die een gast echt niet lust, voorkeuren voor drankjes etc. Voor een gastvrouw is het namelijk ook niet fijn om een heel vleesmenu in elkaar te draaien en er dan op de avond zelf achter te komen dat iemand vegetariër is geworden. Of om de tafel vol te laden met gluten en dan te horen te krijgen dat er bij een gast een glutenallergie is geconstateerd. En ook minder leuk: trots dure oesters als voorafje serveren en een gast wordt al misselijk bij de gedachte. Dit geldt ook voor drankjes: er vanuit gaan dat iemand de hele avond wijn drinkt is not-done, er moet altijd een keuze zijn uit alcoholische en niet-alcoholische dranken.

Kortom, het is normaal dat de gastvrouw tegelijk met de uitnodiging of niet al te lange tijd erna even contact met jou op neemt en vraagt naar jouw voorkeuren, geef haar daar dus ook de tijd voor.


Oké, ik heb gewacht maar ze heeft niks van zich laten horen…wat nu?

In dat geval neem je gewoon zelf even contact op met haar, doe dit wel op zijn laatst drie of vier dagen van te voren. Leg uit dat je een nieuwe leefstijl hebt en wat dit betekent qua dieetvoorschriften. Vermeld er duidelijk bij dat dit iets is wat je voor je gezondheid doet en niet ‘een trend die je even volgt’. Zorg er daarom ook voor dat je niet vaag erover doet maar leg het echt duidelijk uit, geef eventueel een link als je merkt dat er voldoende interesse is. Bedenk ook dat niet iedereen van keto heeft gehoord of dat zij soms zelfs een verkeerd beeld ervan kunnen hebben.

Vraag wat er op het menu staat en kijk samen of het dingen zijn die je kan en/of wil eten. Als de gastvrouw laat merken dat zij je wil helpen met deze leefstijl en dus best haar menu wil aanpassen zorg dan dat je goede suggesties voor simpele gerechten voor haar hebt, eventueel kan je later ook weer recepten links sturen. Nog beter is het als je voorstelt om één of twee keto gerechten zelf mee te brengen die zowel jij als de andere gasten kunnen eten: jij bent verzekerd van het juiste eten, de gastvrouw heeft minder werk te doen.

Het wordt helaas nu een beetje ongemakkelijk voor mij, er staat echt alleen niet-keto eten op het menu en de gastvrouw is ook niet bereid om naar mijn suggesties te luisteren!

Oef, ja dat kan gebeuren helaas. In het geval van een gastvrouw die echt nergens voor open staat heb ik hier nog een paar laatste opties:

  • laat haar weten dat je nog steeds graag komt om van het gezelschap te genieten maar van tevoren thuis eet; er is echt niks mis met een gesprek voeren onder het genot van een drankje terwijl anderen eten. Het kan zijn dat het een beetje gek aanvoelt maar hou voor ogen dat je daar vooral bent voor je vrienden en niet voor het eten!
  • neem je eigen eten volledig mee maar laat dit de gastvrouw wel van te voren weten
  • mocht het nou zo zijn dat de gastvrouw het jou echt moeilijk maakt om je eigen eten mee te brengen en ook bezwaar maakt tegen het feit dat je aanwezig zult zijn zonder te eten: sla de uitnodiging dan vriendelijk af en blijf thuis. Dit gaat over JOUW gezondheid en het is altijd oké om daar prioriteit aan te geven. Overweeg wel om andere plannen te maken met de gastvrouw die niets met eten te maken hebben voor een ander tijdstip, daarmee geef je aan dat je wel geeft om de vriendschap en het onderhouden van jullie relatie
  • voor mensen die al wat langer keto doen, geen of verminderde leefstijlaandoeningen hebben én een zekere mate van metabole flexibiliteit hebben opgebouwd is eten wat de pot schaft of eten waar je de minste problemen mee hebt natuurlijk ook altijd een optie. Het is een afweging die je voor jezelf kunt maken, zeker als een dergelijk etentje niet zo heel erg vaak voorkomt