Uncategorized
Leave a Comment

Vraag het aan de coach: wanneer is keto dan…keto?

Als keto coach krijg ik dagelijks dezelfde keto-vragen: de meeste mensen doorlopen immers precies dezelfde stadia en lopen vaak ook tegen dezelfde problemen aan. In de ‘Vraag het aan de coach’ blogs help ik jou met betrouwbare maar vooral ook realistische oplossingen.

V: Ik volg nu al een tijdje een keto leefstijl en ik ben ook lid van een aantal online keto groepen. Ik vind het erg fijn om over keto te praten met gelijkgestemden en ik krijg ook erg veel nuttige informatie via die groepen. Het valt mij wel op dat er er soms verwarring en misverstanden ontstaan over wat keto nou eigenlijk is. Voor mijzelf weet ik het wel, het draait allemaal om gezond eten, dus geen bewerkt voedsel bijvoorbeeld. Maar ik hoor dan weer veel mensen beweren dat zij een keto leefstijl volgen terwijl zij dus wel zwaar bewerkt voedsel eten. Is er een simpele manier om uit te leggen wat de verschillen zijn?

Hele goede vraag! Verschillende mensen, verschillende opvattingen en in de keto wereld is dit dan ook een vast gegeven: er zijn gewoon heel veel verschillende theorieën over hoe een keto leefstijl er uit zou moeten zien. En eerlijk is eerlijk, door mijn jarenlange studie en eigen experimenten ben ik zelf ook tot de conclusie gekomen dat er niet één specifiek ketogene leefstijl is dat bij ieder mens past.

Dat gezegd, ik leer mijn coachees wel altijd vanuit de basis: laag koolhydraat, gemiddeld eiwit en hoog vet. Er zijn echter genoeg andere varianten waarmee je kan experimenteren zodra je volledig keto-aangepast bent EN een bepaalde mate van metabolische flexibiliteit hebt bereikt. De varianten waar ik op doel hebben echter wel allemaal één belangrijk ding gemeen: de focus ligt altijd op gezond, onbewerkt voedsel.

Omdat ik zelf ook online erg actief ben begrijp ik wel waar je op doelt als je het hebt over die verwarring en misverstanden, ik merk zelfs dat discussies soms behoorlijk uit de hand kunnen lopen. Het grootste misverstand van allemaal betreft dan nog de term ‘keto’ zelf: veel mensen denken dat het een afkorting is van ‘ketose’, feitelijk is het juist de afkorting van ‘ketogeen’ en die term beslaat meer dan enkel de staat van ketose.

Vanuit die misvatting heb ik een beknopte lijst opgesteld waarin hopelijk de verschillen duidelijk worden gemaakt. Hier gaan we:

Een ketogene leefstijl in het algemeen
Iedere manier van eten waarmee je in ketose komt en dat alle inflammatoire, zetmeelrijke, suikerbevattende en bewerkte voedsel uitsluit.

Strikt ketogene leefstijl

  • brengt je in ketose;
  • sluit alle inflammatoire, zetmeelrijke, suikerbevattende en bewerkte voedsel uit;
  • houdt tussen de 20-30 gram netto koolhydraten aan;
  • houdt persoonlijke macros aan voor vetten (hoog) en eiwitten (gemiddeld).

De luie ketogene leefstijl (niet aanbevolen)

  • brengt je in ketose;
  • sluit alle inflammatoire, zetmeelrijke, suikerbevattende en bewerkt voedsel uit;
  • houdt tussen de 20-30 gram netto koolhydraten aan;
  • houdt geen macros aan voor vetten en eiwitten

‘Dirty’ keto (wordt niet beschouwd als een ketogene leefstijl)
Een dieet dat over het algemeen wel laag is in koolhydraten maar waarbij je inflammatoire, zetmeelrijke, suikerbevattende en bewerkt voedsel eet zonder macros bij te houden.

‘IIFYM’ keto (wordt niet beschouwd als een ketogene leefstijl)
IIFYM staat voor het ‘If It Fits Your Macros’ oftewel ‘zolang het in je macros past’. Bij dit dieet worden macros bijgehouden terwijl je inflammatoire, zetmeelrijke, suikerbevattende en bewerkt voedsel eet.

Ik hoop dat dit een beetje een leidraad geeft voor discussies over de definitie van de term ‘keto’. Houd wel in gedachten dat het meestal niet zo gemakkelijk is om mensen te overtuigen om de dingen anders te (gaan) zien, en dat is ook oké, immers: verschillende mensen, verschillende opvattingen. Maar wie weet heb je dan in ieder geval een zaadje geplant.

Heb jij nog vragen over hierover? Of heb je zelf een vraag over een ander keto-onderwerp? Laat het mij weten in de comments of neem hier contact met mij op!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.