Uncategorized
Leave a Comment

Keto en insuline resistentie

Het zal je vast niet zijn ontgaan in het nieuws dat Covid-19 patiënten met ernstige complicaties vaak 1 of meer kenmerken hebben van metabool syndroom. Denk daarbij allereerst aan overgewicht maar ook hoge bloeddruk, diabetes type 2 en hart- en vaatklachten. Alhoewel formeel onderzoek naar de verbanden nog ontbreekt kan ik wel voorzichtig vaststellen dat er niet over de cijfers die er nu zijn heen gekeken kan worden. Het zal je misschien ook zijn opgevallen dat de term insuline resistentie vaak wordt genoemd in dit verband.

Wat is insulineresistentie?

De belangrijkste rol van het hormoon insuline in het lichaam is het verlagen van de bloedsuikerspiegel: iedere keer dat jij eet maakt jouw lichaam insuline aan en dit geeft een signaal af aan de cellen dat zij de binnenkomende glucose moeten opnemen. Als jouw dieet nou juist bestaat uit voeding met bovenmatig veel koolhydraten en vooral ook op veel te veel momenten per dag moet er steeds meer en meer insuline afgegeven worden. Op een bepaald moment raken de cellen hierdoor minder gevoelig voor insuline waardoor het ook niet goed meer lukt om de glucose in het bloed te reguleren. Deze insuline resistentie is feitelijk al het voorstadium van diabetes type 2 en bouwt zich op over vele jaren. En met deze insuline resistentie ontstaan dan vaak ook de eerder genoemde aandoeningen zoals overgewicht.

We kunnen er ook niet omheen dat dit in Nederland echt een groot probleem is: ruim 50% van de Nederlanders boven de 18 heeft matig of ernstig overgewicht en bij nadere beschouwing zal het grootste deel van deze mensen insuline resistentie hebben. Dit heeft natuurlijk ook een negatief effect op het immuunsysteem. Niet alleen ben je dan meer vatbaar voor een virusinfectie maar het wordt ook moeilijker voor jouw lichaam om een dergelijke infectie te bestrijden: jouw immuuncellen kunnen simpelweg niet optimaal functioneren.

Hoe draai ik dit terug?

De overstap naar een gezondere leefstijl kan al binnen enkele weken een enorm positieve invloed hebben op je algemene gezondheid: beperk je inname van suikerrijk en bewerkt voedsel, blijf in beweging, reduceer stress en zorg voor een goede nachtrust. Wil je echt serieus aan de slag om insuline resistentie, en dus jouw symptomen van het metabool syndroom, terug te draaien? Dan is nu het moment aangebroken om de bewuste keuze te maken voor de ketogene leefstijl.

Hoe ga ik te werk?

Je kan vandaag al beginnen met de ketogene leefstijl: start met het lezen van de informatie op mijn website. Leer al lezende in je eigen tempo wat keto precies inhoudt, welke voeding je kan eten en waar je op moet letten. Heb je toch nog vragen, neem dan gewoon contact met mij op via de contact pagina.

Zie je het in je eentje niet zitten? Geen enkel probleem: boek dan hier een eenmalig consult zodat ik jou op gang kan helpen of maak de keuze voor één van mijn coaching pakketten, dit kan al vanaf 4 weken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.