Uncategorized

Koolhydraten: heb je ze wel nodig?

‘Mensen zeggen tegen mij dat de keto leefstijl gevaarlijk voor mij is omdat mijn hersenen koolhydraten nodig hebben om te kunnen functioneren. Nu maak ik me best zorgen: hebben ze gelijk?’


Dit is een veel voorkomende vraag en geloof me, je hoeft je echt nergens zorgen over te maken!

Keto betekent niet zero carb

Allereerst: keto betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen koolhydraten meer eet. Een correct geformuleerd ketogeen dieet bevat altijd tussen de 20-30 gram netto koolhydraten. En dat is echt een heleboel groenten en zelfs fruit. Dus als jij graag de variatie en de smaak van groenten hebt in jouw maaltijden is er niets om je zorgen over te maken.

Maar zelfs als je echt helemaal geen koolhydraten zou eten, zoals bijvoorbeeld gebruikelijk is bij mensen die een carnivoor leefstijl hebben, moet je weten dat er simpelweg niet zoiets bestaat als een essentiële koolhydraat. Ja, dat lees je goed:

Er bestaat niet zoiets als een essentiële koolhydraat

Hoe zit dat dan?

Het is een misvatting dat jouw lichaam, maar vooral jouw hersenen, koolhydraten nodig zou hebben om te kunnen functioneren. Want behalve voor een aantal fundamentele metabole functies die uitsluitend glucose nodig hebben, is ons lichaam toch echt gebouwd om óf glucose óf ketonen te gebruiken voor energie. Het lichaam heeft gewoon twee opties. En je raadt het al: glucose is de minst efficiënte van de twee.

Daarbij is het zo dat zolang jij voldoende eiwitten eet jouw lichaam zelf glucose kan produceren voor die paar metabole functies waar het nodig is. Dit proces wordt gluconeogenese genoemd: de omzetting van niet-koolhydraat bronnen (zoals aminozuren uit eiwit en vetzuren uit vet) in glucose. Best slim, toch?

Dus nogmaals: er bestaat niet zoiets als een essentiële koolhydraat. Je kan zelfs prima functioneren op een ‘zero carb’ dieet als je maar voldoende eiwitten en gezonde vetten eet.

Geen zin in ‘zero carb’? Dat is ook helemaal niet nodig: zorg er gewoon voor dat je een goed geformuleerd ketogeen dieet blijft volgen en geniet van je groenten!


Kan jij wel wat hulp gebruiken bij jouw keto leefstijl? Overweeg dan ook eens een consult: tijdens een videogesprek van 60 minuten kan jij al jouw keto vragen stellen én doe ik suggesties voor verbetering. Gebruik voor meer informatie de knop hieronder.