Uncategorized

Koolhydraten zijn onnodig

‘Mensen zeggen tegen mij dat de keto leefstijl gevaarlijk voor mij is omdat mijn hersenen koolhydraten nodig hebben om te kunnen functioneren. Nu maak ik me best zorgen: hebben ze gelijk?’

Dit is een veel voorkomende vraag en geloof me, je hoeft je echt nergens zorgen over te maken!

Laat ik beginnen met te zeggen dat keto niet betekent dat je helemaal geen koolhydraten eet. Een correct geformuleerd basis-ketogeen dieet bevat altijd tussen de 20-30 gram netto koolhydraten. En dat is echt een heleboel groenten en zelfs bepaald fruit. Dus als jij graag de variatie en de smaak van groenten hebt in jouw maaltijden is er niets om je zorgen over te maken.

Maar zelfs als je echt helemaal geen koolhydraten zou eten, zoals bijvoorbeeld gebruikelijk is bij mensen die een carnivoor leefstijl hebben, moet je weten dat er simpelweg niet zoiets bestaat als een essentiële koolhydraat. Ja dat hoor je goed:

er bestaat niet zoiets als een essentiële koolhydraat

Een veel voorkomende misvatting is dat het lichaam, maar vooral de hersenen, koolhydraten nodig zou hebben om te kunnen functioneren. Maar behalve voor een aantal fundamentele metabole functies die uitsluitend glucose nodig hebben, is ons lichaam toch echt gebouwd om óf glucose óf ketonen te gebruiken voor energie. Het lichaam heeft gewoon twee opties. En je raadt het al: glucose is de minst efficiënte van de twee.

Zolang jij voldoende eiwitten eet kan jouw lichaam zelf glucose produceren voor die paar metabole functies waar het nodig is. Dit proces wordt gluconeogenese genoemd: de omzetting van niet-koolhydraat bronnen (zoals aminozuren uit eiwit en vetzuren uit vet) in glucose. Best slim, toch?

Dus nogmaals: er bestaat niet zoiets als een essentiële koolhydraat. Je kan zelfs prima functioneren op een ‘zero carb’ dieet als je maar voldoende eiwitten en gezonde vetten eet.

Heb je geen zin in ‘zero carb’? Dat is ook helemaal niet nodig: zorg er gewoon voor dat je een goed geformuleerd basis-ketogeen dieet blijft volgen en geniet van je groenten!