Uncategorized

Insulineresistentie check

Wat is insulineresistentie?

De belangrijkste rol van insuline in het lichaam is het verlagen van de bloedsuikerspiegel: iedere keer dat jij eet maakt jouw lichaam insuline aan en dit geeft een signaal af aan de cellen dat zij de binnenkomende glucose moeten opnemen. Als jouw dieet bestaat uit voeding met bovenmatig veel koolhydraten en vooral ook op te veel momenten per dag moet er steeds meer insuline worden afgegeven.

Op een bepaald moment raken de cellen hierdoor minder gevoelig (resistent) voor insuline waardoor het ook niet goed meer lukt om de glucose in het bloed te reguleren. Deze insulineresistentie bouwt zich op gedurende 10-13 jaar en leidt uiteindelijk tot diabetes type 2. Maar ook andere zeer ernstige aandoeningen kunnen het gevolg zijn van jouw insulineresistentie, zoals hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Hoe weet ik nu of ik insulineresistentie heb?

Het is mogelijk om door middel van een bloedtest, de HOMA-IR, de mate van insulineresistentie in je lichaam te meten. Deze test meet het nuchtere glucose- en insulinegehalte en geeft inzicht in de verhouding tussen deze twee. Een laag HOMA-IR niveau toont dan aan dat je gevoelig bent voor insuline, in dit geval zorgt een kleine dosis insuline er al voor dat de bloedsuikerspiegel goed in balans gehouden wordt. Hoe hoger het HOMA-IR niveau is, hoe lager je gevoeligheid voor insuline ligt. Een te hoog niveau geeft aan dat er sprake is van insulineresistentie.

Vraag de huisarts dus naar deze test als jij je zorgen maakt. Een HOMA-IR test kan je ook zelf bestellen en op een eenvoudige manier thuis uitvoeren en opsturen.

Kan het ook zonder bloedonderzoek?

Absoluut! Met de door mij ontwikkelde insulineresistentie symptomen check kan ik heel eenvoudig jouw mate van insulineresistentie bepalen. Aan de hand van jouw antwoorden op een uitgebreide vragenlijst krijg ik snel een goed beeld. Daarnaast geef ik jou tips zodat jij direct aan de slag kan gaan met het verminderen van jouw insulineresistentie.

Jouw TLR (taille-lengte ratio) is daarbij ook belangrijk om te weten: het geeft een goede indicatie van jouw risico op hart- en vaatziekten en deze meting kan dan ook zeker niet overgeslagen worden.

Hoe bereken ik zelf alvast mijn TLR?

  • zorg dat je goed rechtop staat voor een spiegel
  • meet met een meetlint op de blote huid je omvang tussen de onderste rib en de bovenkant van je bekken, dit is op of net onder de navel
  • trek het meetlint niet te strak aan en zorg ook dat het recht loopt
  • deel je taille (in centimeters) nu door je lengte (in centimeters)
  • rond de uitkomst af op 2 cijfers achter de komma, dit is jouw TLR

Wat betekent mijn TLR?

IndicatieVrouwenMannen
Gezond gewicht | geen risico< 0.49< 0.53
Overgewicht | verhoogd risico0.49 – 0.530.53 – 0.57
Ernstig overgewicht | zeer verhoogd risico0.54 – 0.570.58 – 0.62
Morbide obesitas | zeer ernstig verhoogd risico> 0.58> 0.63


Weet ik nu voldoende?

Een te grote buikomtrek is natuurlijk niet de enige indicatie van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Is er behalve een te grote buikomtrek bij jou ook sprake van twee of meer van de volgende factoren?

  • hoge bloeddruk
  • te hoog triglyceridengehalte
  • te laag HDL-cholesterol
  • verhoogde nuchtere bloedsuiker of diabetes type 2

Dan heb jij metabool syndroom. Deze combinatie van risico factoren geeft absoluut aanleiding om direct aan de slag te gaan met jouw leefstijl.

De uitgebreide insulineresistentie check is alvast een goede start om meer duidelijkheid te krijgen. Vul daarom hieronder jouw gegevens in en ik neem contact met jou op voor het inplannen van dit gratis videogesprek (30 minuten).