Uncategorized

Insulineresistentie symptomen check

Wat is insulineresistentie?

De belangrijkste rol van insuline in het lichaam is het verlagen van de bloedsuikerspiegel: iedere keer dat jij eet maakt jouw lichaam insuline aan en dit geeft een signaal af aan de cellen dat zij de binnenkomende glucose moeten opnemen. Als jouw dieet bestaat uit voeding met bovenmatig veel koolhydraten en vooral ook op te veel momenten per dag moet er steeds meer insuline worden afgegeven.

Op een bepaald moment raken de cellen hierdoor minder gevoelig voor insuline waardoor het ook niet goed meer lukt om de glucose in het bloed te reguleren. Deze insulineresistentie is het voorstadium van diabetes type 2, veroorzaakt ook andere zeer ernstige aandoeningen en bouwt zich op over vele jaren. Een insulineresistentie symptomen check en jouw TLR (taille lengte ratio) geven samen een goede indicatie van jouw risico op hart- en vaatziekten.

Hoe bereken ik zelf mijn TLR?

  • zorg dat je goed rechtop staat voor een spiegel
  • meet met een meetlint op de blote huid je omvang tussen de onderste rib en de bovenkant van je bekken, dit is op of net onder de navel
  • trek het meetlint niet te strak aan en zorg ook dat het recht loopt
  • deel je taille (in centimeters) nu door je lengte (in centimeters)
  • rond de uitkomst af op 2 cijfers achter de komma, dit is jouw TLR

Wat betekent mijn TLR?

IndicatieVrouwenMannen
Gezond gewicht | geen risico< 0.49< 0.53
Overgewicht | verhoogd risico0.49 – 0.530.53 – 0.57
Ernstig overgewicht | zeer verhoogd risico0.54 – 0.570.58 – 0.62
Morbide obesitas | zeer ernstig verhoogd risico> 0.58> 0.63


Weet ik nu voldoende?

Nee zeker niet: een TLR alleen zegt niet alles. Een symptomen check geeft meer duidelijkheid. Vul daarom jouw gegevens hieronder in, inclusief jouw TLR, en ik neem contact met jou op voor de gratis insulineresistentie symptomen check.