Uncategorized

Helpt keto bij jicht?

Wat is jicht?

Jicht is een ontsteking in een gewricht die gepaard gaat met veel pijn, meestal in de grote teen maar soms ook midden in de voet of in enkel, knie en pols. Zo’n ontsteking wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van urinezuurkristallen in het gewricht. Een jicht aanval ontstaat heel plotseling en duurt meestal 1 tot 3 weken. Aanvallen kunnen echter blijven terugkomen.

Goed om te weten:

  • urinezuurkristallen kunnen ook nierstenen vormen
  • mensen met jicht hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten
  • in sommige families komt jicht vaker voor
  • jicht komt vaker voor bij mannen van middelbare leeftijd
  • hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en minder goed functionerende nieren komen vaker voor bij mensen die last hebben van jicht aanvallen

Wat veroorzaakt jicht?

Vroeger dacht men dat dierlijke eiwitten, dus vlees en vis, jicht veroorzaakten maar daar is geen bewijs voor. In dierlijke eiwitten zitten stofjes, purines, die wel worden afgebroken tot urinezuur maar we weten nu ook dat die purines niet de urinezuurwaarde van het bloed verhogen: de nieren scheiden namelijk dit urinezuur uit, waardoor het niet in het bloed terecht komt en dus ook geen jichtaanval kan veroorzaken.

Maar wat is dan wel de oorzaak?

De mate waarin jij suiker consumeert is de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van jicht. Jicht komt daarom ook vaker voor bij mensen die insuline resistentie hebben: jouw lichaam is niet meer in staat om koolhydraten te verwerken. En met insuline resistentie is de kans dat jij atherosclerose (aderverkalking), hoge bloeddruk en diabetes 2 hebt ook veel groter. De urinezuurkristallen die in jouw gewrichten jicht veroorzaken kunnen verder ook nierstenen vormen.

Goed om te weten:
Door nu over te stappen op een ketogene leefstijl kan jij jouw insuline resistentie terug draaien.


Hoe zit het dan met alcohol?

Je huisarts zal misschien het tegengestelde beweren, maar ook alcohol speelt een rol bij het ontstaan van een jicht aanval. Alcohol laat de concentratie van urinezuur stijgen. Nieren kunnen het daardoor minder snel uitscheiden.

En als ik bepaalde medicatie slik?

Zoals je al hebt kunnen lezen komt hoge bloeddruk vaker voor bij mensen die jicht hebben. Iemand met hoge bloeddruk krijgt vaak een plaspil voorgeschreven. Bepaalde soorten plaspillen vergroten de kans op een jicht aanval. Als dit bij jou het geval is raad ik je dan ook aan om met de huisarts te overleggen of je een andere soort voorgeschreven kan krijgen.

Goed om te weten:
De meeste mensen kunnen al vrij snel na het starten met keto de plaspillen gaan afbouwen of achterwege laten. Een ketogeen dieet normaliseert de bloeddruk.


Meer weten over keto en hoge bloeddruk? Kijk dan eens hier

Dus hoe kom ik dan van mijn jicht af?

Om van jicht af te komen moet je je insuline resistentie aanpakken. Dit doe je door met een ketogene leefstijl te starten. De koolhydraat beperking verlaagt de insuline in je bloed. Je zult dan ook minder urinezuur aanmaken en je nieren zijn ook beter in staat om dit urinezuur uit te scheiden.

Goed om te weten:
Soms kan het voorkomen dat de jicht ernstiger wordt na het starten met keto. Dit is tijdelijk: jouw lichaam doet heel erg veel moeite om de oude nog aanwezige kristallen op te ruimen.


Ik wil graag starten met keto, hoe pak ik dit aan?

Ga jij het liefst zelf al van start? Lees dan rustig eens alle informatie onder de kop Dit is keto of vraag de keto basis aan:


Wil jij zeker weten dat jij op de goede manier overstapt naar de ketogene leefstijl? Dan is een keto coaching pakket voor jou de beste keus. Bekijk met de knoppen hieronder het aanbod en vraag een gratis adviesgesprek aan: