Uncategorized

Covid-19: leefstijl maakt verschil

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat Covid-19 patiënten met ernstige complicaties meestal één of meer kenmerken hebben van metabool syndroom. Denk daarbij aan overgewicht maar ook aan hoge bloeddruk, diabetes type 2 en hart- en vaatklachten. Het zal je misschien ook zijn opgevallen dat de term insulineresistentie vaak wordt genoemd in dit verband.

Wat is insulineresistentie?

De belangrijkste rol van het hormoon insuline in het lichaam is het verlagen van de bloedsuikerspiegel: iedere keer dat jij eet maakt jouw lichaam insuline aan en dit geeft een signaal af aan de cellen dat zij de binnenkomende glucose moeten opnemen. Als jouw dieet nou juist bestaat uit voeding met bovenmatig veel koolhydraten en vooral ook op veel te veel momenten per dag moet er steeds meer en meer insuline afgegeven worden. Op een bepaald moment raken de cellen hierdoor minder gevoelig voor insuline waardoor het ook niet goed meer lukt om de glucose in het bloed te reguleren. Deze insulineresistentie is feitelijk al het voorstadium van diabetes type 2 en bouwt zich op over vele jaren. En met deze insulineresistentie ontstaan dan vaak ook de eerder genoemde aandoeningen zoals overgewicht.

We kunnen er ook niet omheen dat dit in Nederland echt een groot probleem is: ruim 50% van de Nederlanders boven de 18 heeft matig of ernstig overgewicht en bij nadere beschouwing zal het grootste deel van deze mensen insulineresistentie hebben. Dit heeft natuurlijk ook een negatief effect op het immuunsysteem. Niet alleen ben je dan meer vatbaar voor een virusinfectie maar het wordt ook moeilijker voor jouw lichaam om een dergelijke infectie te bestrijden: jouw immuuncellen kunnen simpelweg niet optimaal functioneren.

Hoe draai ik dit terug?

De overstap naar een gezondere leefstijl kan al binnen enkele weken een enorm positieve invloed hebben op je algemene gezondheid: beperk je inname van suikerrijk en bewerkt voedsel, blijf in beweging, reduceer stress en zorg voor een goede nachtrust. Wil je echt serieus aan de slag om insulineresistentie, en dus jouw symptomen van het metabool syndroom, terug te draaien? Dan is nu het moment aangebroken om de bewuste keuze te maken voor de ketogene leefstijl.

Hoe ga ik te werk?

Je kan vandaag al beginnen met leren over de ketogene leefstijl: start gewoon met het lezen van de informatie op mijn website. Leer al lezende in je eigen tempo wat keto precies inhoudt, welke voeding je kan eten en waar je op moet letten.

Wil jij weten of jij insulineresistentie hebt? Dat kan met de symptomen check: tijdens een telefoongesprek kan ik bepalen in welke mate jij insuline resistent bent.