Uncategorized

Help, ik heb moobs!

Nu ik wat ouder ben word ik ook steeds dikker. Dat vind ik al erg genoeg maar: eigen schuld. Maar het lijkt wel of ik ook een soort van borsten krijg. En daar ben ik dus al helemaal niet blij mee. Zeker in de zomer, als ik luchtiger kleding draagt of alleen een zwembroek, valt het erg op. Ik schaam mij er ook voor. Ik dacht dat het met oefeningen wel weg zou gaan maar ik zie echt geen resultaat. Wat kan ik er aan doen?

Jason, 43 jaar

Moobs (man-boobs, oftewel mannenborsten): daar zit je natuurlijk niet op te wachten. En hoewel het redelijk onschuldig klinkt is het dat helemaal niet. Dus hoe zit dat eigenlijk?

Net als over steelwratjes en over verkleuring in de nek, beide vaak voorkomend als je metabool niet zo gezond bent, vraag ik tijdens een intake ook altijd aan mannen:

‘Heb je borstvorming?’

Op deze vraag hoor ik dan behoorlijk vaak ‘ja’. En eigenlijk bijna altijd in combinatie met een grote buikomtrek, zoals op de foto. De meeste mannen vinden het heel erg, die moobs. Ze vermijden het dragen van strakke kleding en bedekken zichzelf op het strand. Ook kunnen ze last krijgen van vervelende uitslag onder de mannenborsten en kan het ze hinderen bij het sporten.

Maar los van dat je het lelijk kan vinden zijn moobs dus ook echt niet zo onschuldig als je zou denken.

Moobs ontstaan meestal door een daling in testosteron als gevolg van het ouder worden. Die daling zet al langzaam in vanaf je 30ste maar met name bij mannen boven de 50 zie je dat de gehele hormoonhuishouding uit balans kan raken. Dit wordt ook wel de andropauze genoemd. Vaak gaat dit gepaard met een heleboel andere klachten, bijvoorbeeld een laag libido, erectieproblemen, vermoeidheid, slaapproblemen, depressiviteit etc. De lijst is erg lang.

Als borstvorming dan ook gepaard gaat met obesitas of overgewicht, met name in die buik, dan is dat meestal óók een indicatie van insulineresistentie. Insulineresistentie ontstaat door een ongezonde leefstijl met:

  • te veel ongezonde koolhydraten
  • bewerkt voedsel
  • zaadoliën
  • alcoholgebruik
  • te weinig beweging
  • te weinig gezonde eiwitten en vetten


Door nu juist de insulineresistentie stevig aan te pakken met een keto leefstijl zie je al snel een verbetering in de algehele hormoonhuishouding. Met het kwijtraken van jouw moobs ‘win’ jij dus een heleboel terug: meer energie en een verbeterd libido bijvoorbeeld. En niet geheel onbelangrijk: door insulineresistentie NU aan te pakken voorkom jij later ook de diagnose diabetes type 2.

Denk jij nu ‘Ik wil meteen aan de slag met de keto leefstijl!’? Meld je dan aan voor het KetoBasis traject: een maand lang 1-op-1 coaching zodat jij de basisbeginselen van keto snel onder de knie krijgt. Direct een eerste afspraak maken kan met de knop hieronder: