Uncategorized

Keto koffie: dat hoort er toch bij?

Is keto koffie wel zo'n goed idee?

Sara* snapt er niks van: ze is drie maanden geleden gestart met keto en ging als een speer. Niet alleen viel ze heel vlot af, ook haar hoge bloeddruk normaliseerde in recordtijd. Maar nu staat ze stil. Ze komt niks aan, maar er gaat ook geen grammetje meer vanaf. En dat al ruim een maand. Terwijl ze naar eigen zeggen nog behoorlijk wat te verliezen heeft.

Tijdens ons consult vraag ik eerst uitgebreid naar hoe ze zich voelt. Een stilstand heeft niet altijd direct iets te maken met wat iemand eet: slaapgebrek speelt vaak een rol, of stress. Gelukkig is dat niet het geval bij Sara* dus ik zoom in op haar voedingspatroon. Ik vraag haar wat ze de dag ervoor heeft gegeten en gedronken.

‘Ik sla het ontbijt eigenlijk altijd over want ik doe aan intermittend vasten maar rond 9.00 neem ik wel een keto koffie. Om zeg maar de tijd te overbruggen naar mijn eerste maaltijd.’

HO STOP!

Een keto koffie is een koffie met toegevoegde vetten en eventueel eiwitten. Ik ben de eerste om toe te geven dat dit op zijn tijd erg lekker kan zijn. Maar er is wel een goede reden waarom ik over het algemeen adviseer om keto koffie achterwege te laten.

Vet consumeren met koffie heeft misschien wel de reputatie dat het verzadigt maar ik hoor vaak juist het tegenovergestelde: het veroorzaakt cravings waardoor je uiteindelijk later op de dag toegeeft aan tussendoortjes. Als ik even doorvraag geeft Sara* ook toe dat dit bij haar het geval is.

‘Maar het maakt het vasten zoveel gemakkelijker.’

Sara* realiseert zich alleen niet dat op het moment dat zij iets eet of drinkt (los van water) zij het vasten gewoon verbreekt. En dat is dus precies wat zij doet met haar keto koffie. En dan nog iets: als je merkt dat je iets nodig hebt om de tijd tot je eerste maaltijd te overbruggen ben je gewoon nog niet klaar voor vasten óf de periode dat je vast is te lang of niet op het juiste moment van de dag.

Een groot misverstand is dat je bij vasten altijd het ontbijt overslaat. Voor veel mensen werkt dit inderdaad prettig en gaat het van nature zo maar dat wil niet zeggen dat dit voor iedereen het geval is. Sara* geeft nu aan dat zij eigenlijk liever wel in de ochtend eet, vandaar ook die keto koffie.

Ik adviseer haar om direct te stoppen met keto koffie en haar eerste maaltijd gewoon rond 9.00 te eten. Door haar laatste maaltijd dan in de namiddag te eten, en erna niks meer, creëert zij voor zichzelf een vastenpatroon dat veel beter past bij haar energiebehoefte.


Ook last van een keto stilstand? Lees eerst even dit:

Kom je er toch niet uit? Laat mij dan gewoon eens even met je meekijken:*𝘥𝘦 𝘯𝘢𝘢𝘮 𝘪𝘴 𝘰𝘮 𝘱𝘳𝘪𝘷𝘢𝘤𝘺 𝘳𝘦𝘥𝘦𝘯𝘦𝘯 𝘨𝘦𝘧𝘪𝘯𝘨𝘦𝘦𝘳𝘥