Uncategorized

Keto coaching: alleen of samen?

Ik stop ermee.

Als iemand daarmee het telefoongesprek begint is het natuurlijk foute boel.

“Ik wil het echt graag Sevi. En het gaat er ook niet om dat ik jou als coach niet zie zitten. Ik wéét gewoon dat ik zo veel baat zou hebben bij deze leefstijl. Je hebt het ook allemaal duidelijk uitgelegd maar ik kan het gewoon niet. Dit is zo anders dan wat ik gewend ben, ik raak er van in de war en dat lijkt mij toch ook niet de bedoeling. Ik stop er dus mee.”

Hij is pas zes dagen geleden begonnen met zijn keto coaching traject. En met goede reden. Het bekende trio: overgewicht, hoge bloeddruk en hoge bloedsuiker. Vermoedelijk ook slaapapneu: volgens zijn vrouw is zijn snurken niet meer uit te houden en merkt ze ook dat zijn ademhaling soms stopt. Hij gaat zwaar hijgend de trap op, net zo hijgend ook die trap weer af.

En hij is pas 49 jaar oud.

Dat is natuurlijk veel te jong om met zo’n slechte gezondheid door het leven te gaan. Om nog maar te zwijgen over zijn toekomst: nu niets doen betekent dat het alleen maar erger kan worden.

Diabetes bijvoorbeeld.
Of hart- en vaatklachten.

Zoals ik dan wel vaker meemaak bij mannen van deze leeftijd: het is zijn vrouw die aan de bel trekt. ‘Zeuren erover tegen hem helpt niet’ is haar conclusie. En de algemene adviezen ‘ga wat gezonder eten, ga wat meer bewegen’, daar heeft ze ook weinig vertrouwen in. Via via komt ze bij mij uit. En hij bleek wel over te halen tot een kennismaking.

Na tien minuten praten onderbreekt hij mij al:

‘Klinkt goed, gaan we doen, wat adviseer je?’

Nu zijn we dus nog geen week verder en de wielen van de wagen komen al knarsend to stilstand. Ik begrijp hem. Leefstijlverandering IS moeilijk. Het is ingrijpend, het eist meer van je dan ‘anders gaan eten’: alles kan op zijn kop komen te staan, in je denken en je manier van dingen doen.

Maar daar ben ik dus voor: de coach. Het is niet voor niets dat ik alleen werk met 1-op-1 coaching. Met wekelijkse gesprekken, dagelijks contact. Ik weet maar al te goed dat waar de een er fluitend doorheen zeilt de ander juist struikelend en weer opstaand zich de leefstijl eigen maakt.

En laat het nou vaak zo’n snelle beslisser zijn die in de laatste categorie valt.

Gelukkig geef ik niet snel op.
En denk ik in oplossingen, niet in problemen.

Ik vraag hem hoe hij het vindt als zijn vrouw mee doet in het coaching traject. Want één ding is mij wel duidelijk geworden tijdens onze intake een week geleden: zij is zijn steun en toeverlaat. In alle aspecten van zijn leven.

Dus waarom dan niet hierbij?

Duo coaching is gewoon onderdeel van mijn praktijk. Of je nu elkaars levenspartner bent, beste vriendinnen of ouder en volwassen kind: met duo coaching maak ik het mogelijk om samen te starten met keto. Niet alleen weet je dan zeker dat je professionele begeleiding krijgt, privé heb je dan ook steun aan elkaar.

Het lijkt hem wel wat.
Ons volgende gesprek is met drie personen in plaats van twee.

Stoppen kan altijd.
Maar nu nog even niet.


Wil jij ook samen aan de slag met leefstijl? Maak dan eens een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking: ik neem jullie huidige leefstijl onder de loep en bespreek met jullie hoe keto coaching kan bijdragen aan het behalen van jullie doelen.