Uncategorized

Eet jij voordat je gaat slapen?

Heb jij de gewoonte om iets te eten net voor bedtijd?

Dan heb ik slecht nieuws voor jou.

Kort voor bedtijd is in ieder opzicht de ongunstigste tijd om te eten. Je gaat dan totaal voorbij aan jouw circadiaans ritme: het systeem dat jouw hormonen bepaalt én dicteert wanneer we moeten eten.

Dit is wat er gebeurt: aan het einde aan de dag, naarmate het donkerder wordt, stijgt jouw melatonine niveau op natuurlijke wijze. Door deze toename van melatonine blokkeren de bètacellen in de alvleesklier weer de afgifte van het hormoon insuline. Ga jij dan toch eten? Dan wordt wat jij eet omgezet in glucose en veroorzaakt het hoge bloedglucosewaarden en kan worden opgeslagen als vet.

Eerder op de avond, of zelfs laat in de middag, stoppen met eten geeft over het algemeen de beste resultaten wat betreft gewichtsverlies- of behoud, insulinegevoeligheid én een betere controle over jouw glucose. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om je spijsverteringsstelsel voldoende rust te geven.

Als jij er dus voor zorgt dat je ten minste drie uur voordat jij gaat slapen niks meer eet weet je zeker dat je optimaal bezig bent.

Als jij nu denkt ‘nou, dat geldt niet voor mij hoor, ik eet al mijn hele leven net voordat ik ga slapen en er is niks aan de hand’? Prima! N=1 en als jij nergens last van hebt gewoon lekker zo blijven doen natuurlijk. Maar ben jij metabool ongezond? Dan doe je er toch echt verstandig aan om het algemene advies in acht te nemen.


Heb jij moeite om van deze gewoonte af te komen? Laat mij dan eens meekijken in jouw eetdagboek. Dit kan tijdens het leefstijl spreekuur op dinsdag- en donderdagavond en op woensdagochtend. Direct aanmelden kan met de knop hieronder.