Uncategorized

Last van steelwratjes?

Heb jij steelwratjes?

Ik vraag er altijd naar:

Heb jij steelwratjes? Bijvoorbeeld in de hals of liezen, of onder de oksels of borsten?


Het antwoord is geregeld ‘ja’ gevolgd door een ‘Maar daar heb ik geen last van hoor, maar ik vind ze inderdaad niet zo mooi’. Ook vaak gehoord: ‘Dat krijg je nou eenmaal als je ouder wordt’.

Soms vertellen mensen dat ze ze laten verwijderen, bij de dermatoloog of schoonheidsspecialist. Of ze doen het zelf, met azijn bijvoorbeeld of een middeltje van de drogisterij. Een enkele keer vertelt iemand dat thuis de schaar er aan te pas komt, oef!

Onschuldig en toch ook weer niet

Dat steelwratjes op zichzelf onschuldig zijn klopt. Het gaat om een goedaardige verstoring in het bindweefsel. Het is dan ook vooral cosmetisch minder mooi en dat is dan meteen de voornaamste reden dat mensen er vanaf willen. Soms zitten ze ook op plekken waar kleding hinderlijk erlangs schuurt en ook dat kan dan een reden zijn om ze te (laten) verwijderen.

Maar wat veel mensen niet weten is dat de aanwezigheid van steelwratjes, zeker als ze in clusters voorkomen, kan wijzen op insulineresistentie. Wie start met een keto leefstijl en weer insuline gevoelig wordt merkt dan ook al snel dat de steelwratjes ‘zomaar verdwijnen’. Ze vallen er letterlijk af.

Het is dus belangrijk om steelwratjes niet het stempel te geven van ‘Niet zo mooi maar onschuldig’.

Insulineresistentie is allesbehalve onschuldig.

Insulineresistentie is de voorloper van diabetes type 2.


Wil jij korte metten maken met jouw insulineresistentie? Meld je dan nu aan voor een van mijn keto coaching trajecten.