Uncategorized

Afvallen met Ozempic: de schaduwzijde


Het ene na het andere artikel verschijnt in de media over afvallen met Ozempic, meestal met de verontrustende boodschap dat door dit oneigenlijk gebruik er een tekort dreigt te ontstaan voor mensen die het écht nodig hebben. Maar wat is het eigenlijk?


Ozempic is een eerstelijns behandeling voor diabetes type 2. Het verhoogt de insulineafgifte en verlaagt de glucagonafgifte. Het resultaat is een verlaging van de bloedglucose. Een bijkomend effect is dat het ook het legen van de maag vertraagt doordat het de ileale rem stimuleert. Deze rem is een hormonale reactie op de inname van voeding. Het vertraagt het legen van de maag en dit verhoogt jouw verzadigingsgevoel. Immers: hoe sneller voedsel verteert, hoe sneller je ook weer honger krijgt.

Wanneer we bepaalde voeding eten, veroorzaakt dit een afgifte van verschillende hormonen die van invloed zijn op wat er met dat voedsel gebeurt én hoe het wordt verteerd. Ozempic bevat een van deze hormonen die het legen van de maag vertraagt en dat is hoe het gewichtsverlies lijkt te beïnvloeden. Het zorgt er gewoon voor dat je minder eet omdat je langer vol zit. Er is dus niets magisch aan maar er kleven wel degelijk nadelen aan zo’n vertraagde maaglediging:

 • als voedsel vertraagd in de maag ligt kan het gaan gisten
 • gisting kan gas/bloeding/hartkloppingen veroorzaken (GERD)
 • gisting kan ook de manier veranderen waarop voedsel wordt afgebroken, waardoor eiwitten minder goed worden opgenomen
 • als eiwitten niet goed worden opgenomen, moet het immuunsysteem de rommel opruimen
 • als het immuunsysteem te veel aandacht moet bestedende aan het opruimen kan het verzwakken
 • en als het immuunsysteem in de darmen verslechtert kan dat ook weer leiden tot voedselgevoeligheid of zelfs auto-immuunziekten

Zijn dat de enige nadelen?

Zeker niet! Naast de eerder genoemde nadelen is er een lange lijst met bijwerkingen van het medicijn zelf. Je moet sowieso rekening houden met:

 • misselijkheid
 • braken
 • diarree
 • buikpijn
 • constipatie


Milde bijwerkingen

 • winderigheid en boeren
 • duizeligheid
 • misselijkheid
 • braken
 • diarree
 • buikpijn
 • verstopping
 • vermoeidheid (gebrek aan energie)
 • veranderingen in smaakbeleving


Ernstige bijwerkingen

 • hypoglykemie (lage bloedsuiker) bij gebruik met bepaalde andere diabetesmedicijnen
 • pancreatitis (ontsteking in de alvleesklier)
 • diabetische retinopathie (oogschade veroorzaakt door diabetes)
 • nierfalen

Oké, maar werkt het dan wel goed?

Een ander probleem met dit medicijn is dat het natuurlijk een hulpmiddel is: het werkt alleen als je het levenslang gebruikt.

Uit deze studie blijkt dat de gebruikers van het medicijn in 20 weken ongeveer 10% van hun lichaamsgewicht verloren. Vervolgens haalden ze er een aantal van hen af en gaven hen een placebo en zagen ze dat degenen die het placebo gebruikten weer 7% aankwamen. Degenen die het bleven gebruiken bleven gewicht verliezen, maar slechts 8% in de volgende 48 weken vergeleken met de 10% die ze in de eerste 20 weken verloren.

Dus in het beste geval verliest het middel na verloop van tijd aan effectiviteit, net als elk ander dieet. Het nadeel is dus dat je, om verder voordeel te behalen, het moet blijven gebruiken. Sommige mensen nemen het risico van de bijwerkingen om die resultaten te krijgen maar zoals je ziet neemt de werkzaamheid ook nog af.

Duidelijk, ik hoef die pil niet! Maar wat dan?

Er is natuurlijk een alternatief dat op vergelijkbare wijze werkt: het vetrijke aspect van keto. Vet is een bekende stimulator van de ileale rem (zie ook hier).

Aangezien je met een keto leefstijl veel gezonde vetten eet stimuleer je dit effect op een natuurlijke manier zonder bijwerkingen en houd je het bovendien langer vol. Tel daarbij op de natuurlijke verlaging van de insulinespiegel en je snapt dan waarom een keto leefstijl een veel veiligere én aangenamere methode is voor aanhoudend vetverlies.


Ga jij direct voor gezond gewichtsverlies? Met mijn unieke aanpak kick-start jij jouw keto leefstijl met gegarandeerd resultaat. Meld je aan voor een kennismaking en ontdek hoe keto coaching het verschil maakt.