Annemarie

De overgang komt er ooit een keertje aan, dat is natuurlijk wel bekend. Maar dat dit ook kan gebeuren op een moment dat jij het nog lang niet had verwacht, tja, dat kan dan aanvoelen als een extra koude douche. Dit ondervond ook Annemarie uit Amsterdam: na een late zwangerschap volgde een nog lang niet verwachtte overgang. Met als resultaat: fors overgewicht.

Gelukkig kon zij dankzij de keto leefstijl het tij ook weer keren. Lees snel verder!


Vertel eens , hoe kwam keto op jouw pad?

Ik ben laat moeder geworden, op mijn 39ste. Dat was een bewuste keuze: mijn man en ik waren druk met onze carrières. En daar ook heel tevreden mee trouwens, een kind krijgen was wel eens ter sprake gekomen maar we stelden het altijd maar uit, juist omdat wij zoveel plezier hadden samen en met ons werk. We werken allebei in dezelfde branche dus we kennen ook veel dezelfde mensen. Veel leuke uitjes, vakanties, gewoon een goed gevuld leven.

Tegen de tijd dat ik 38 was hadden we nog eens een gesprek erover en tot onze grote verbazing zeiden we allebei dat we het eigenlijk toch nog wilden proberen. Gezien mijn leeftijd had ik wel wat problemen verwacht maar ik werd al snel zwanger. Beetje het spreekwoordelijke schot in de roos.

Voor mijn zwangerschap was ik altijd slank, ik had veel energie, zelden ziek. Maar tijdens de zwangerschap kwam ik behoorlijk aan, 18 kilo, dat viel wel tegen. Ik weet nog dat ik dacht ‘Ik neem er een jaar de tijd voor, om al dat gewicht weer kwijt te raken’. Negen maanden op, negen maanden af zeggen ze toch?

Ongeveer een jaar erna was ik wel 12 kilo kwijt, daar was ik toen gematigd blij mee. Maar tegen de tijd dat mijn zoontje 3 was, rond mijn 43ste, kwam ik weer fors aan. En ik kreeg het er niet meer af.

Enig idee hoe het dat kwam?

Ik dacht echt dat het aan mij lag: te veel eten, te weinig bewegen. Dus ja, ik ging op dieet, hardlopen, naar de sportschool voor wat lessen. Heb zelfs nog even zo’n bootcamp gedaan. Ik viel hooguit een paar kilo af en dat kwam er dan net zo snel weer aan als ik weer even de teugels los liet. Gek werd ik er van.

Maar er gebeurden ook andere dingen die ik op dat moment niet snapte: mijn haar werd dun, ik kwam nauwelijks aan mijn slaap, jeuk overal en ik had soms zomaar ineens hartkloppingen. Vooral dat laatste, daar werd ik erg bang door. Ik dacht dat ik het aan mijn hart had.

Ben je toen bij je huisarts geweest?

Na een jaar ongeveer. Het eerste wat ze zei toen ik mijn verhaal had gedaan ‘Dat klinken mij als overgangssymptomen in de oren.’ Ja toen voelde ik mij heel dom. En verontwaardigd. Ik was toen net 44, dat is veel te jong! Ze legde uit dat de gemiddelde leeftijd voor de start van de overgang 45 was, maar dat het dus ook veel eerder kon beginnen. Ik heb gelukkig wel een hele fijne huisarts, zij gaf mij veel informatie over de symptomen en wat je er aan kan doen. Ze had het ook over leefstijl verandering, en dat wat je eet enorm veel invloed kan hebben.

Heeft zij je toen naar keto verwezen?

Nee dat niet. Ik ben zelf gaan zoeken naar verschillende leefstijlen, op internet. En natuurlijk heb ik het ook even gevraagd bij een paar vriendinnen. Er was er nog niet eentje in de overgang, ze zijn eigenlijk allemaal net wat jonger dan ik, maar iemand begon toen over keto. En dat klonk mij goed in de oren.

Wat was het dat jou het meeste aansprak?

Heel eerlijk, dat ik er mee kon afvallen. Dat was in eerste instantie echt mijn drijfveer. Dat overgewicht maakte mij gewoon depressief. Ik dacht daarom niet eens heel diep na over de andere symptomen, die waren natuurlijk erg naar, maar het overgewicht vond ik op dat moment echt het allerergst.

Waarom heb je toen voor keto coaching gekozen?

Ik ben erg resultaatgericht, met alles, werk maar ook in mijn privé leven. Als er een probleem is zoek ik de meest praktische oplossing. En mijn gedachtengang was ‘Ik weet helemaal niks over keto, dus daar moet ik een professional bijhalen.’ Ik wilde niet allerlei boeken doorspitten en ik wilde het al helemaal niet fout doen. Ik wilde resultaat.

En is dat gelukt?

Absoluut. Ik weeg op dit moment nog maar een kleine 6 kilo meer dan het gewicht dat ik had voordat ik zwanger werd. En daar ben ik zo enorm blij mee. Die laatste 6 kilo zou ik op zich ook nog wel kwijt willen natuurlijk maar aan de andere kant is dat misschien niet realistisch en past dit wel bij mij.

Heb je, behalve het gewichtsverlies, nog andere verbeteringen gemerkt?

Ik slaap beter en de hartkloppingen heb ik niet meer. Mijn haar is nog steeds niet helemaal wat het eerst was maar het wordt ook niet erger. De jeuk is nog maar af en toe. Heel opvallend ook: ik heb nu zoveel meer energie.

En dit is iets wat ik helemaal niet had verwacht: keto heeft ervoor gezorgd dat ik los kwam van dwangmatig bezig zijn met voeding. Ik was met al dat diëten zo gefixeerd op hoeveel ik at, wat mijn volgende snack zou zijn, de schuldgevoelens als ik dan zogenaamd buiten mijn boekje was gegaan. Keto zorgt er echt voor dat je daarvan los komt, je eet gewoon goede maaltijden en dat is het.

Op welke manier heeft keto coaching bijgedragen aan jouw succes?

Ja dat is de hamvraag he? Even los van alle uitleg die je krijgt over wat keto nou is moet ik toch zeggen dat ik de gesprekken erg fijn vond. Dat klinkt gek, beetje therapeutisch-achtig en dat is het natuurlijk niet, maar gewoon het gevoel dat je al je zorgen en stress bij iemand kwijt kan en dat daar ook gewoon ruimte voor is. Er komt best veel op je af als je start met keto. Het is niet alleen een omschakeling voor je lichaam maar ook voor je hoofd. Zo heb ik het tenminste ervaren. En dan is het gewoon fijn dat er iemand is die dit snapt en je kan helpen het een plek te geven.


Gepost in: