Lisa

In april 2021 kwam Lisa in mijn praktijk met een hele sterke zwangerschapswens. Een wens die zij al heel lang had maar die werd gedwarsboomd door vier letters: PCOS

Wat is PCOS?

PCOS staat voor polycysteus ovarium syndroom. Dit syndroom gaat gepaard met een hormonale afwijking waarbij de eicellen in de eierstokken niet goed rijpen. Hierdoor vindt de eisprong niet of niet regelmatig plaats waardoor er veel tijd komt te zitten tussen menstruaties. Soms blijft de menstruatie zelfs langere tijd weg.

Veel vrouwen met PCOS hebben daarom moeite met zwanger worden. Dit komt overigens vaker voor dan je denkt: 5 tot 10% van alle vruchtbare vrouwen heeft een vorm van PCOS.

Andere symptomen van PCOS zijn:

• te veel testosteron in het bloed
• overbeharing (gezicht, armen, buik, benen of de rug)
• soms juist haaruitval
• acne

Bij PCOS spelen erfelijkheid, overgewicht en insulineresistentie een rol. Van alle vrouwen die het syndroom hebben heeft zelfs 60 tot 70% overgewicht. Vrouwen met PCOS en een kinderwens krijgen dan ook het advies om af te vallen. En dat willen zij maar al te graag: een kinderwens is natuurlijk een enorme motivatie.

Als afvallen dan niet lukt

Als gewichtsverlies uitblijft frustreert dat enorm. Dit was ook de ervaring van Lisa. Zij deed haar uiterste best om af te vallen op de klassieke manier: minder eten, meer sporten. En zij hield zich ook netjes aan de voorschriften van de Nederlandse voedingsrichtlijnen.

Maar iedere keer als zij een klein succesje had geboekt volgde er een terugslag: Lisa kreeg steeds meer stress, zij had slaapproblemen en hield het minder eten gewoon niet vol. Ook gaf zij steeds vaker toe aan haar verslavingen: snoep en chocola.

Een collega van Lisa stelde voor om eens te kijken naar een echte verandering van leefstijl. Samen gingen zij op onderzoek en ontdekten dat insulineresistentie misschien wel de grootste belemmering was voor Lisa om af te vallen. Vanaf daar was het een kleine stap naar de keto leefstijl en mijn praktijk.

Insulineresistentie

Dat Lisa in hoge mate insuline resistent was had bleek al direct uit haar antwoorden op de symptomen check. Keto maakt gelukkig korte metten daarmee: door het verlagen van de dagelijkse koolhydraat inname krijgt de insuline huishouding de kans om zich te herstellen. Gewichtsverlies volgt dan snel. En doordat de juiste balans tussen eiwitten en vetten zorgt voor een verzadigd gevoel is er ook geen sprake meer van honger tussen de maaltijden door.

Wil jij weten of jij net als Lisa insulineresistentie hebt? Vraag dan hier de gratis symptomen check aan.

Resultaat

Na drie maanden keto coaching had Lisa de juiste tools in huis om de keto leefstijl zelfstandig voort te zetten. Door haar gewichtsverlies herstelde haar eisprong en in januari 2022 kreeg zij dan eindelijk die oh zo gewenste zwangerschap. Een geweldig resultaat!


Heb jij net als Lisa PCOS en een zwangerschapswens? En lukt het jou niet om blijvend af te vallen? Boek dan nu een adviesgesprek en ontdek wat keto voor jou kan doen.

Gepost in: