Mariëtte

‘Ik heb wel even geaarzeld of ik mijn verhaal op papier wilde zetten, maar wat uiteindelijk voor mij de doorslag gaf was de manier waarop Sevi mij heeft geholpen. En vooral dat wil ik graag doorgeven, zodat anderen er profijt van hebben.

Mariëtte


Waarom ben jij gestart met keto?

Ik ben overgestapt naar de keto leefstijl na zes jaar overtuigd veganisme. Ik ben destijds geleidelijk steeds minder dierlijke producten gaan eten, in het begin zonder duidelijke aanleiding, later raakte ik er van overtuigd dat dierlijke producten gewoon niet goed waren voor mijn gezondheid. En de eerste jaren voelde ik mij ook fantastisch: ik viel af en bleef daarna mooi op gewicht, had heel veel energie en ik voelde mij erg fris, bij gebrek aan een beter woord.

Het voelde echt goed, had het idee dat ik beter af was dan andere mensen ook. Maar de laatste paar jaar werd het steeds minder: ik sliep slecht, had minder energie, sporten ging ook niet meer echt lekker en ik liep vaak dagen rond met een opgeblazen buik. Ik merkte dat ik na het eten van bijvoorbeeld fruit soms ook buikpijn kreeg, dus bovenop het opgeblazen gevoel.

Wist je dan ook waardoor dat kwam?

Nee, niet echt. Ik weet het ook heel lang niet aan mijn eetpatroon, totdat mijn personal trainer opmerkte dat hij het idee had dat ik spiermassa kwijtraakte. En daar schrok ik wel heel erg van. We hadden daar ook een goed gesprek over en hij vroeg aan mij of ik echt persé vegan wilde blijven. Gek genoeg hoefde ik daar, ondanks zes jaar veganisme, niet eens zo lang over na te denken: ik wilde vooral gezond zijn, en dat was ik blijkbaar niet meer.

Hoe kwam je op keto uit?

Eigenlijk via via. ik heb diverse vrienden en vriendinnen die keto doen dus helemaal nieuw was het niet voor mij. En het leek mij wel een goed idee om het zelf ook te gaan doen. Maar ik wilde, juist omdat ik van zo’n andere manier van eten kwam, een goede begeleiding krijgen. Ik had mij al helemaal ingesteld op weer dierlijke producten eten, ik was zelfs al begonnen met eieren eten, dus het verraste mij wel dat jij in eerste instantie aangaf dat vegetarisch keto ook een optie was. Ik heb dat dus eventjes overwogen maar ook met vegetarisch keto bleef de vraag of ik wel voldoende spiermassa kon opbouwen dus ik ben gewoon voor regulier keto gegaan.

En hoe gaat het nu?

In zes weken tijd heb ik mijn gezondheid weer opgebouwd, dat ging echt heel snel. Opvallend is dat het opgeblazen gevoel na één week al weg was, dat had ik niet verwacht. Ik merk ook dat ik beter slaap en ook voor mijn trainingen heb ik nu veel meer energie.

Hoe heeft keto coaching daaraan bijgedragen?

De dagelijkse support en de gesprekken waren precies wat ik nodig had. Ik heb nogal de neiging om alles in één keer goed te willen doen en ik merkte dat ik niet de tijd nam om mijn lichaam rustig te laten wennen aan het eten van vlees en vis. Dat jij iedere dag de vinger aan de pols hield was daarom zo goed, ik snapte daardoor beter dat ik het ook gewoon rustig aan kon doen. Je weet ook gewoon ontzettend veel, ik merkte al bij de intake dat je erg veel ervaring hebt en dat voelt goed.

Die zes weken hebben mij een enorm goede basis gegeven om keto zelf te blijven doen. Ik kan keto coaching ook echt aanraden, niet alleen voor zo’n specifieke situatie als die van mij, maar voor iedereen die keto op een gedegen manier wil gaan doen.

Gepost in: