Uncategorized

Femke | 39 | Eindhoven

Het keto verhaal van Femke

Femke kwam tijdens haar twee zwangerschappen erg veel aan en raakte dat gewicht maar niet kwijt. Na lang aanmoddderen kwam zij via een oud-collega terecht in mijn praktijk en haar resultaten liegen er niet om! Hieronder lees je haar verhaal:

Vertel, waar begint jouw keto verhaal?

Ik was altijd slank. Niet heel superdun, maat 38/40, maar daar voelde ik mij prima bij. Mijzelf wegen deed ik nooit, zolang mijn kleding maar goed zat maakte ik mij geen zorgen. Ik was dus ook nooit ‘op dieet’. Ik at gezonde maaltijden met af en toe een uitschieter en ik sportte ook veel.

Over aankomen tijdens mijn eerste zwangerschap had ik ook nooit zo heel erg nagedacht, en ik maakte mij er al helemaal geen zorgen over. De verloskundige had het over gemiddeld 12 kilo. Maar ook dat je na de zwangerschap daar rustig de tijd voor kon nemen om ze weer kwijt te raken, ze zei ‘Dat gaat vanzelf’.

Maar dat liep anders?

Nogal ja, ik kwam ruim 20 kilo aan, dat was voor mij wel even een domper. De verloskundige zei er eigenlijk niks over maar ik vond het voor mijn gevoel wel erg hard gaan. Daarom ging ik thuis toch maar regelmatig op de weegschaal staan en zag tot mijn afgrijzen het getal steeds hoger worden. Ik vroeg mijzelf ook wel af of ik dat gewicht echt weer kwijt zou raken.

En, lukte dat?

Nou, na de bevalling was ik helemaal niet meer bezig met mijn gewicht, ik zat gewoon heerlijk op een grote roze wolk. Maar de twaalf maanden erna viel ik inderdaad 11 kilo af. Ik vond het wel tergend langzaam gaan, en ik bleef dus ook zitten met 9 kilo extra. En maat 42. En vervolgens werd ik weer zwanger.

Dat had natuurlijk weer gevolgen voor jouw gewicht?

Het zal wel zo moeten zijn maar ook bij deze zwangerschap kwam ik veel meer aan dan gemiddeld, 18 kilo. Ook nu weer viel ik in het jaar erna met hangen en wurgen bijna 10 kilo af. En zat ik uiteindelijk tegen maat 44 aan. En dáár voelde ik mij echt niet prettig bij.

Heb je daar toen iets aan proberen te doen?

Ik heb vooral geprobeerd om af te vallen door weer te gaan sporten en gezond te eten, maar dan wel kleinere porties. In het begin werkte dat prima, ik zag echt resultaat. Maar op een gegeven moment stokte dat. Ik ben toen nog minder gaan eten maar dat hield ik echt niet vol. Ik had toen eigenlijk alleen maar honger en viel niet meer af.

Ik heb twee jaar zo aan lopen modderen: periodes van minder eten afgewisseld met periodes waarin ik het maar weer opgaf. Ik verloor iedere keer dezelfde drie kilo om die dan net zo hard weer aan te komen. Ik werd er echt heel moedeloos van ‘Waarom lukte het mij nou niet om weer op een gezond gewicht te komen?. Helemaal als je dan ziet dat vriendinnen na hun zwangerschappen wel vlot hun oude gewicht terugkregen.

En toen kwam keto op jouw pad…

Ja, en dat was echt stom toeval. Ik kwam mijn oud-collega Deborah tegen tijdens een training die ik gaf voor mijn werk. Ik had haar denk ik al een goed half jaar niet gezien en ik geloofde mijn ogen niet: zij was echt heel erg veel afgevallen. Tijdens de koffie pauze flapte ik het er ook meteen uit ‘Jeetje wat ben jij afgevallen, hoe heb je dat gedaan?’. En toen vertelde zij dat zij was gestart met keto.

Had jij daarvoor wel eens over keto gehoord eigenlijk?

Ik had wel eens iets voorbij zien komen maar er nooit bij stilgestaan dat ik dat ook kon doen. Ik dacht heel eerlijk dat het iets was voor mensen met diabetes. Achteraf vind ik het wel een beetje stom van mijzelf dat ik mij er nooit echt in heb verdiept maar goed, er zijn zoveel dingen die ik langs zie komen waar ik verder niks mee doe, dit was er gewoon eentje van.

Dat ik nou juist Deborah tegenkwam tijdens die training beschouw ik dan ook als geluk hebben. Want zonder haar was ik mij er nooit verder in gaan verdiepen, dat weet ik zeker. En ik ben helemaal blij dat zij mij ook vertelde over keto coaching. Want ik ken mijzelf: als ik dit in mijn eentje had moeten doen was dat nooit goed gegaan.

Waarom is dat?

Zoals Deborah het vertelde moet je als je start met keto heel veel aangeleerde gewoontes overboord gooien en heel anders gaan kijken naar wat je eet. Dat vond ik al behoorlijk intimiderend klinken. Maar wat vooral voor mij de doorslag gaf om te kiezen voor keto coaching: het werd mij al snel duidelijk dat ik door al dat diëten van de afgelopen paar jaar mijn stofwisseling nogal een klap had gegeven. En daar moest ik eerst mee aan de slag.

Maar hoe ga je dat dan doen zonder de juiste kennis? Als ik wil leren tennissen zou ik ook les nemen van iemand met ervaring en kennis. Dan ga ik ook niet een beetje met een racket balletjes slaan zonder te weten waar ik mee bezig ben. Dus waarom dan niet hetzelfde doen om af te vallen?

Je bent nu bijna een jaar verder, hoe gaat het nu?

Het gaat echt hartstikke goed! Die eerste zes weken met jou waren een openbaring. Ik heb zo veel geleerd over hoe mijn lichaam functioneert en wat voeding kan doen. En ondanks dat mijn stofwisseling inderdaad niet meer goed functioneerde kwam mijn gewichtsverlies toch snel op gang. Ik had mij er op ingesteld dat het misschien wat langer kon duren voordat ik resultaat zag maar dat bleek niet het geval. Ik zit nu ook weer op maat 40.

Ik ben ook heel erg blij met de follow-ups, ik maak nu om de vier weken een afspraak en dat werkt prima. Gewoon even een moment waarop ik een stukje aanmoediging krijg en dingen kan bespreken waar ik tegenaan loop. Maar ik moet zeggen, de keto leefstijl is echt prima vol te houden.

Het loslaten van mijn slechte eetpatroon heeft ook zo veel meer voordelen dan enkel een kleinere kledingmaat: ik voel mij nu veel fitter en vrolijker, ik slaap beter en zelfs mijn huid ziet er beter uit. Ik weet dat resultaten van persoon tot persoon zullen verschillen maar ik kan de keto leefstijl en keto coaching echt van harte aanbevelen.


Herken jij jezelf in het verhaal van Femke? Boek dan nu een vrijblijvend adviesgesprek. Tijdens dit videogesprek maak ik een analyse van jouw huidige leefstijl en ontvang je advies met betrekking tot keto coaching. Direct boeken kan met de knop hieronder.