Uncategorized

Keto en hoge bloeddruk

Heb jij een hoge bloeddruk? Dan is het goed om te weten dat de keto leefstijl bij de meeste mensen bloeddruk verlagend werkt. Waarom dat is en wat dit kan betekenen als je bloeddruk medicijnen gebruikt leg ik hieronder uit.

Wat is hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk wordt bijna altijd veroorzaakt door insuline resistentie: door een teveel aan koolhydraten in je dieet gaat je lichaam meer insuline aanmaken. Hoe meer insuline je in je lichaam hebt, hoe meer zout en vocht je lijf vast gaat houden. Dit vocht moet wel ergens naartoe en komt, onder andere, terecht in jouw bloedvaten. Door het teveel aan vocht in de vaten ontstaat er als het ware ‘overdruk’. Dit noemen wij dan een hoge bloeddruk. Zolang als je veel koolhydraten blijft eten, of zelfs je koolhydraten inname verhoogt, zal de hoge bloeddruk blijven of zelfs toenemen.

Het gevaar van een hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk speelt een grote rol bij het ontstaan van hart-en vaatziekten. Door de te hoge druk in de vaten zullen de vaatwanden zwakker worden. Met zwakkere vaatwanden loop je meer risico op vaatwand ontstekingen. Ook als je medicijnen gebruikt voor een hoge bloeddruk kan deze schade ontstaan. De kans op hartfalen is bij een hoge bloeddruk 3 keer zo groot en de kans op een beroerte 4 keer zo groot.

Wat doet de huisarts als er een hoge bloeddruk geconstateerd is?

In de meeste gevallen zal de huisarts een bètablokker voorschrijven. Dit medicijn zorgt ervoor dat je hart minder hard hoeft te werken: het hart zal minder bloed rondpompen waardoor je bloeddruk omlaag gaat. Ook kan de arts een plaspil voorschrijven. Plaspillen voeren het teveel aan vocht af. Dit doen ze door de aanmaak van urine in de nieren te stimuleren. Je zult dus meer geen plassen waardoor de bloeddruk omlaag gaat.

Wat kan je zelf doen aan een hoge bloeddruk?

Bètablokkers en plaspillen verlagen dan wel de bloeddruk maar ze halen niet de oorzaak weg, namelijk de insuline resistentie. Een dieet dat laag is in koolhydraten, zoals het keto dieet, kan dit wel: als je minder koolhydraten eet maak je ook minder insuline aan. Minder insuline in het lichaam betekent minder zout en vocht vasthouden waardoor je bloeddruk vrijwel meteen omlaag zal gaan.

Als je al bètablokkers slikt bij de start van je keto leefstijl heb je grote kans dat je kort daarna met deze medicijnen kan stoppen: het dieet verlaagt namelijk je bloeddruk al vrij snel, soms al in enkele dagen tijd. Meet jij thuis je eigen bloeddruk? Dat is handig: zo weet je zeker wat er gaande is. Luister ook goed naar je lichaam: voel je je moe, duizelig, algemeen ‘naar’ of slap? Neem dan contact op met de arts om te overleggen of stoppen met de bètablokkers al een mogelijkheid is. Vermeldt daarbij altijd dat je een keto leefstijl volgt

Slik je daarnaast ook nog plaspillen? Ook daarmee is de kans groot dat je er snel mee kan stoppen. Het keto dieet werkt ook vochtafdrijvend waardoor de werking van de plaspillen versterkt wordt. Je loopt daarmee niet alleen veel kans op uitdroging maar je kan ook te veel mineralen verliezen. Ook hier geldt weer: neem contact op met je arts om te overleggen of stoppen met de plaspillen al een mogelijkheid is. En wederom: vermeld daarbij altijd dat je een keto leefstijl volgt.

Als je nog niet kan stoppen met de medicijnen

Soms kan het zo zijn dat de arts liever niet ziet dat je stopt met de medicijnen. Blijf dan wel alert op symptomen als hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en spierzwakte. Neem bij twijfel weer contact op met de huisarts.

En hoe zit het dan met zout?

De buurman, je moeder en soms ook de huisarts zelf: vaak zullen ze je aanraden om zout te vermijden als je een hoge bloeddruk hebt. Helaas blijft deze mythe hardnekkig rondwaren, zeker bij de oudere generatie. Zout is immers niet wat je bloeddruk laat stijgen: een te veel aan koolhydraten die leidt tot insuline resistentie is de boosdoener. Zout laten staan is dus niet nodig. Als je met keto start is zout bovendien extra noodzakelijk: door de drastische verlaging in koolhydraten verlies je weer vocht en zout en dit moet dan ook altijd aangevuld worden. Doe je niet, dan kan je je duizelig of futloos gaan voelen.

Wil jij met mij overleggen of de keto leefstijl voor jou een oplossing kan zijn? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek. Tijdens een videogesprek maak ik een analyse van jouw huidige leefstijl en ontvang je advies met betrekking tot keto coaching. Dit gesprek duurt 30 minuten en is gratis. Maak voor een afspraak gebruik van het contact formulier.