Uncategorized

Stop jicht met een keto leefstijl!

Wat is jicht eigenlijk?

Jicht is een ontsteking in een gewricht die gepaard gaat met veel pijn, meestal in de grote teen maar soms ook midden in de voet of in enkel, knie en pols. Zo’n ontsteking wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van urinezuur kristallen in het gewricht. Een jicht aanval ontstaat heel plotseling en duurt meestal 1 tot 3 weken. Aanvallen kunnen echter blijven terugkomen.

Goed om te weten:

  • urinezuurkristallen kunnen ook nierstenen vormen
  • mensen met jicht hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten
  • in sommige families komt jicht vaker voor
  • jicht komt vaker voor bij mannen van middelbare leeftijd
  • hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en minder goed functionerende nieren komen vaker voor bij mensen die last hebben van jicht aanvallen

Wat veroorzaakt jicht?

Vroeger dacht men dat dierlijke eiwitten, dus vlees en vis, jicht veroorzaakten maar daar is geen bewijs voor. In dierlijke eiwitten zitten stofjes, purines, die wel worden afgebroken tot urinezuur maar we weten nu ook dat die purines niet de urinezuur waarde van het bloed verhogen: de nieren scheiden namelijk dit urinezuur uit, waardoor het niet in het bloed terecht komt en dus ook geen jichtaanval kan veroorzaken.

Maar wat is dan wel de oorzaak?

De mate waarin jij suiker consumeert is de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van jicht. Jicht komt daarom ook vaker voor bij mensen die insuline resistentie hebben. Een overschot aan insuline maakt het lastig voor de nieren om dat urinezuur uit het bloed te filteren. Hierdoor ontstaat dan uiteindelijk de kristalvorming in de gewrichten.En met insuline resistentie is de kans dat jij atherosclerose (aderverkalking), hoge bloeddruk en diabetes 2 hebt ook veel groter. De urinezuur kristallen die in jouw gewrichten jicht veroorzaken kunnen verder ook nierstenen vormen.

Goed om te weten:
Door over te stappen op een keto leefstijl kan jij insulineresistentie terug draaien.
Wil jij weten of jij insuline resistent bent? Vraag dan hier de symptomen check aan.

Hoe zit het dan met alcohol?

Ook alcohol speelt een rol bij het ontstaan van een jicht aanval. Alcohol laat de concentratie van urinezuur stijgen. Nieren kunnen het daardoor minder snel uitscheiden.

En als ik bepaalde medicatie slik?

Zoals je al hebt kunnen lezen komt hoge bloeddruk vaker voor bij mensen die jicht hebben. Iemand met hoge bloeddruk krijgt vaak een plaspil voorgeschreven. Bepaalde soorten plaspillen vergroten de kans op een jicht aanval. Als dit bij jou het geval is raad ik je dan ook aan om met de huisarts te overleggen of je een andere soort voorgeschreven kan krijgen.

Goed om te weten:
De meeste mensen kunnen al vrij snel na het starten met keto de plaspillen gaan afbouwen of achterwege laten. Een ketogeen dieet normaliseert de bloeddruk.


Meer weten over keto en hoge bloeddruk? Kijk dan eens hier

Dus hoe kom ik dan van mijn jicht af?

Om van jicht af te komen moet je je insuline resistentie aanpakken. Dit doe je door met een ketogene leefstijl te starten. De koolhydraat beperking verlaagt de insuline in je bloed. Je zult dan ook minder urinezuur aanmaken en je nieren zijn ook beter in staat om dit urinezuur uit te scheiden.

Goed om te weten:
Soms komt het voor dat jicht ernstiger wordt na het starten met keto. Dit is tijdelijk: jouw lichaam doet heel veel moeite om de oude nog aanwezige kristallen op te ruimen.


Ik wil graag starten met keto, hoe pak ik dit aan?

Ga jij het liefst zelfstandig van start? Lees dan eerst even alle informatie onder de kop ‘Dit is keto’. Toch hulp nodig? Kijk dan even bij het coaching aanbod.