Uncategorized

Dominique | 56 | Scherpenzeel

Dominique meldde zich begin 2021 bij mijn praktijk met de woorden ‘Ik heb het eigenlijk opgegeven.’ Zij was al 12 jaar bezig om van haar overgewicht af te komen maar niks hielp. ‘Dan maar dik’ was haar gedachte. Maar haar beste vriendinnen hadden daar hele andere ideeën over en gaven haar een maand keto coaching kado.

Vriendinnen die keto coaching kado doen, dat is bijzonder!

Dat kan je wel zeggen maar onze vriendschap ís dan ook heel speciaal. Wij kennen elkaar al vanaf de middelbare school en steunen elkaar in alles. Ik ben bijvoorbeeld op mijn 42ste gescheiden en die periode was ontzettend moeilijk. Maar zij waren er altijd voor mij. Maar in de jaren na mijn scheiding ben ik wel steeds dikker geworden. Eigen schuld dikke bult, dat wel, want ik begon met snoepen en ongezond eten en daar ben ik nooit meer mee gestopt.

Heb je in die tijd nooit gedacht ‘Hier moet ik mee stoppen‘?

Jawel, ik heb ook allerlei diëten uitgeprobeerd. Ik ben lid geweest van Weight Watchers, meerdere keren zelfs. Soep diëten, Sonja Bakker, shakes, ik heb zelfs afslank tabletten geslikt. Sommige dingen hielpen wel hoor, Weight Watchers en Sonja Bakker dan met name. De focus ligt daar over het algemeen toch ook op gezonde voeding dus ik wil ook niet heel negatief doen erover. Maar hoe hou je het vol?

Want dat lukte niet?

Nee want ik had altijd honger. Niet als ik net gestart was, dan was ik juist vol goede moed en heel positief. En dan viel ik ook wel af. Maar na een maand werd het steeds zwaarder. En dan viel ik terug in mijn oude eetpatroon. Mijn vriendinnen zijn ook nog eens heel slank. Ik weet dat je niet mag vergelijken maar dat vrat wel aan me, dat ik mij bijna niks kon veroorloven qua eten en dat zij alles kunnen eten zonder aan te komen. Ik werd er dan ook best depressief van en dan ging ik nog meer snoepen en snacken. Ik was niet echt gezond bezig.

Had jij ook andere klachten, los van het overgewicht?

Ja ik kwam natuurlijk in de overgang. Volgens mij begon dat zo’n beetje toen ik 48 was. En dan echt met alle klassieke verschijnselen: opvliegers, slecht slapen, mijn bloeddruk ging omhoog, vreselijke stemmingswisselingen. En ik kwam nog meer aan. Na een tijdje merkte ik dat op dieet gaan ook niks meer deed. Al die diëten waardoor ik normaal gesproken in ieder geval wel iets aan kilo’s kwijt raakte, die werkten niet meer voor mij. Wat heeft het dan nog voor zin?

Dus vandaar dat ‘Dan maar dik’?

Ja klopt, ik had er echt geen zin meer in om steeds maar te moeten opletten hoeveel ik at. Ik heb het er ook nog met de huisarts over gehad maar die zei dat afvallen echt wel zou lukken door goed op de calorieën te letten en meer te gaan bewegen. Achteraf gezien onzinnig advies weet ik nu. Over andere dingen had zij wel gelijk hoor, bijvoorbeeld dat ik veel te weinig sliep en bijna niks aan beweging deed. Maar dat ‘minder eten’, nee, als dat zou werken zou ik geen fors overgewicht hebben.

En toen kreeg je keto coaching kado…

Ja voor Kerst nota bene. Zit ik mijzelf vol te stoppen met van alles, krijg je dat hahaha. Nee, ik was echt verrast maar op een hele goede manier. We hadden het er namelijk wel vaker over gehad met elkaar, over keto. Ik geloof dat wij alle drie wel iemand kenden die keto deed of had gedaan en die verhalen waren eigenlijk altijd positief. Dus ik had wel eens online wat artikelen opgezocht erover. Maar heel eerlijk, het leek mij ook ontzettend ingewikkeld. Het is toch wel heel anders dan wat ik gewend was dus ik had die knop in mijn hoofd nog niet echt omgezet. En toen kreeg ik dus dat kado.

Dus je was meteen enthousiast?

Mijn vriendinnen hadden, heel terecht achteraf bekeken, bedacht dat als ik hulp erbij kreeg dat het dan makkelijker zou zijn om te beginnen. Dat klopte ook wel. Maar het duurde toch nog anderhalve maand voordat ik de stap durfde te zetten om die eerste afspraak te maken met jou.

En, viel het mee?

Hemeltje, ja! Ik snap niet waar ik nou zo bang voor was. Dat eerste gesprek was zo fijn en uitgebreid. Ik kon echt mijn verhaal doen, dat was al zo’n opluchting. En ik had zo ontzettend veel vragen waar jij iedere keer een helder antwoord op gaf. Eigenlijk had ik toen pas door dat keto misschien toch niet zo ingewikkeld was als ik dacht, dat ik het vooral in mijn hoofd moeilijk zat te maken.

En de druk was er ook vanaf doordat ik niet alleen iedere week een gesprek had, maar ik kon op alle andere dagen jou gewoon appen als ik ergens mee zat. Dat geeft rust hoor. Het was erg fijn dat jij aangaf om alles in kleinere stapjes te doen. Even als voorbeeld: eerst alle producten die niet bij keto passen de deur uit doen en dan met een goede boodschappenlijst nieuwe voorraad aanleggen. Het maakte de overgang naar keto makkelijker voor mij.

Dat was toen, hoe gaat het nu?

Na die maand coaching ben ik op eigen houtje verder gegaan. Ik was al wat kilo’s kwijt geraakt en in de maanden daarna werden dat er meer. Ik pas nu weer in een kleine maat 42. Dat klinkt misschien niet spectaculair maar dat is het dus wel voor mij: dat is nog maar één maat verwijderd van de maat die ik had voor mijn scheiding. En ik ben daar waanzinnig blij mee.

Mijn bloeddruk is weer normaal, ik slaap veel beter en ik heb heel veel energie. En vrolijk, ik ben meestal weer mijn vrolijke zelf. En dat is wat ik dus van mijn vriendinnen hoor maar ook van anderen in mijn omgeving: dat ik nu zo positief in het leven sta. Die kledingmaten minder, dat is ontzettend fijn. Maar dat ik weer mijzelf ben, daar hecht ik eigenlijk nog veel meer waarde aan.

Gewicht is maar een getal op een weegschaal, en als je er over nadenkt dan zegt het ook lang niet alles. Een gezonde leefstijl doet zo veel meer dan alleen je gewicht op peil houden, en dat kreeg ik pas door toen ik met keto ben gestart. Ik ben mijn vriendinnen heel erg dankbaar voor dit kado, ik weet namelijk niet of ik het ooit uit mijzelf zou zijn gaan doen. En ik kan iedereen die net zo worstelt als ik dat deed keto coaching van harte aanraden.

Herken jij jezelf in Dominique’s verhaal? Maak dan eens een afspraak voor een adviesgesprek. Tijdens dit gesprek maak ik een analyse van jouw huidige leefstijl en ontvang je advies met betrekking tot keto coaching. Dit video gesprek duurt 30 minuten en is altijd gratis. Maak voor een afspraak gebruik van het contact formulier.


Direct laagdrempelig instappen met keto coaching? Boek dan mijn zeer gunstig geprijsde traject speciaal voor de overgang.