Uncategorized

Veroorzaakt keto haaruitval?

Wanneer je overstapt naar een keto leefstijl zul je veel veranderingen ervaren, zowel fysiek als mentaal. De meeste zijn positief maar soms kan het ook gaan om minder positieve, maar meestal wel tijdelijke, effecten. Eén daarvan kan dan haaruitval zijn.

Het is niet altijd de schuld van keto

Haaruitval wordt soms genoemd als een bijwerking van keto, maar dan vooral als je in korte tijd veel afvalt. Goed om dan te weten: haaruitval komt voor bij ieder voedingspatroon dat gepaard gaat met snel gewichtsverlies en dus zeker niet alleen bij een keto leefstijl.

Gelukkig is haaruitval als gevolg van snel afvallen meestal van korte duur: het stopt als jouw gewichtsverlies normaliseert of als jij een gezond doelgewicht hebt bereikt.

Haaruitval kan natuurlijk ook hele andere oorzaken hebben die niks te maken hebben met jouw nieuwe leefstijl. Denk daarbij aan:

 • hormoonschommelingen tijdens de overgang
 • schildklier problemen
 • auto-immuun aandoeningen
 • het begin van een erfelijke vorm van haarverlies (ook op jongere leeftijd)
 • stress
 • eerdere door dieet ontstane voedingstekorten

Bepaalde medicijnen kunnen ook haaruitval veroorzaken. Voor meer informatie over deze medicijnen kan je deze video bekijken. Het hoeft dus niet altijd te maken te hebben met de verandering in je dieet, het is soms echt toeval.

Als je vermoedt dat een trage schildklier of hypothyreoïdie de oorzaak is van jouw haaruitval raad ik je aan om je zo snel mogelijk te laten testen. Dr. Ken Berry legt in deze video uit waar je op moet letten als het gaat om andere symptomen naast haaruitval. Hij legt hier ook uit welke testen je moet laten doen.

Eet je wel genoeg?

De hoofdoorzaak van haaruitval bij een keto leefstijl is eigenlijk bijna altijd dat je te weinig eet. Vooral vrouwen hebben de neiging om hun calorie inname drastisch te verlagen. Heb jij in het verleden veel crash diëten gevolgd? Dan is de kans groot dat jij dit patroon ook voortzet als jij start met keto..

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij extreem weinig eet. Doe jij dit wel dan zal jouw lichaam alle beschikbare voedingsstoffen exclusief gaan gebruiken voor levensondersteunende functies van het lichaam. En je snapt wel: haar is niet levensondersteunend.

Dus los van wat er verder nog met je lichaam gaande is dat haaruitval kan veroorzaken, de basis van gezond groeiend haar ligt altijd in:

 • een niet te groot calorieën tekort
 • voldoende eiwitten
 • zoveel mogelijk van de dagelijkse 25 gr netto koolhydraten eten middels gezonde groenten
 • een goede balans in magnesium, natrium en kalium

Supplementen

Wat nu als je constateert dat je haaruitval hebt ondanks dat je voldoende eet en er op het eerste gezicht geen heel overduidelijke medische oorzaken zijn? Dan zou je suppletie met biotine en/of collageen kunnen overwegen. Van beide zijn veel verschillende soorten op de markt verkrijgbaar en of het werkt is erg persoonsafhankelijk. Experimenteren dus!

Je zou ook kunnen overwegen om vitamine D3 te gaan slikken: een D3 tekort is bijzonder vaak voorkomend en kan ook zeker bijdragen aan haaruitval. Wil je zeker weten of er bij jou sprake is van een vitamine D3 tekort en in welke mate dan raad ik je aan om dit te laten testen.

Jodium tekort

Een serieuzere, maar vaak voorkomende oorzaak van haaruitval is een jodium tekort. Jouw schildklier heeft jodium nodig om de benodigde hormonen te produceren voor de groei en herstel van beschadigde cellen én voor de ondersteuning van een gezonde stofwisseling. Lage jodium gehaltes kunnen daarom bijdragen aan haaruitval.

Een jodium tekort komt niet alleen voor bij mensen met een keto leefstijl, het is juist een heel breed voorkomend probleem. Er wordt geschat dat wereldwijd één op de drie mensen in een bepaalde mate jodium tekort komt. Om te achterhalen in hoeverre dit voor jou geldt zou je kunnen overwegen om dit te laten testen: zorg ervoor dat bij jouw schildklier testen ook een urine-jodium test is inbegrepen of voer deze test onafhankelijk uit.

Als jij vermoedt dat er bij jou sprake is van een jodium tekort op basis van symptomen (zie hier) dan adviseer ik om te beginnen met kelp tabletjes of Lugol’s jodium 2%. Je kan ook LoSalt met jodium gebruiken. Losalt met jodium is, naast de reguliere vorm van LoSalt, verkrijgbaar in de supermarkt.

Andere bronnen van jodium zijn:

 • zeewier
 • kabeljauw
 • yoghurt
 • garnalen
 • eieren
 • tonijn uit blik

Mocht je je nou echt grote zorgen maken over jouw haaruitval dan is het altijd raadzaam om contact op te nemen met de huisarts, zeker als je schildklier- of andere medische problemen vermoedt.

Wil jij weten hoe keto coaching jou kan helpen jouw doelen te bereiken? Maak dan eens een afspraak voor een adviesgesprek. Tijdens dit gesprek maak ik een analyse van jouw huidige leefstijl en ontvang je advies met betrekking tot keto coaching. Dit videogesprek duurt 30 minuten en is gratis. Maak voor een afspraak gebruik van het contact formulier.