Uncategorized

Normaal gewicht, toch ongezond?

Een ‘normaal gewicht’ of een ‘goed BMI’: de meeste mensen tekenen ervoor en zijn er dan meestal ook dik tevreden mee. Ook de huisarts of diëtist ziet niet altijd aanleiding tot zorg als de patiënt nog netjes binnen de gezonde BMI normen valt. Maar helaas betekent het niet automatisch dat je dan ook metabool gezond bent: jouw lichaamssamenstelling is een veel belangrijkere factor als het gaat om metabole gezondheid.

Leg eens uit?

Misschien heb je wel eens gehoord van de term TOFI: thin on the outside, fat on the inside. Dit verwijst naar het hebben van dat ‘normale’ gewicht of BMI, maar er is wél meer vet in de buik en rond de organen, ook wel visceraal vet genoemd. Vaak gaat dit ook nog gepaard met een verminderde spiermassa.

Bestaat daar een berekening voor?

In plaats van BMI is de TLR (taille/lengte ratio) een betere indicatie van jouw metabole gezondheid. Dus hoe bereken je die?

▪︎ zorg dat je goed rechtop staat voor een spiegel
▪︎ meet met een meetlint op de blote huid je omvang tussen de onderste rib en de bovenkant van je bekken, dit is op of net onder de navel
▪︎ trek het meetlint niet te strak aan en zorg ook dat het recht loopt
▪︎ deel je taille (in centimeters) nu door je lengte (in centimeters)
▪︎ rond de uitkomst af op 2 cijfers achter de komma, dit is jouw TLR

Is jouw uitkomst 0,5 of lager? Helemaal perfect! Maar zit jij daarboven? Dan is de kans dat jij metabool ongezond bent groter en is er dus werk aan de winkel.

Als voorbeeld: ik ben 169 cm lang en mijn taille omtrek is 75 cm. Mijn TLR is dus 0,44.

Kijk voor een uitgebreidere uitleg en tabel ook hier

Welk risico loop ik met een te hoge TLR?

Dat verhoogde visceraal vet draagt bij aan chronische ontstekingen in je lichaam en aan insulineresistentie. Het kan ook leiden tot een verhoogd risico op chronische ziektes zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk, leververvetting, hart- en vaatziekten, sommige kankersoorten, PCOS en andere aandoeningen.

Wat kan ik hier zelf aan doen?

De beste manier om visceraal vet te verminderen is het weglaten van alle suikers, bewerkt voedsel en zaadoliën en een keto leefstijl aan te houden met enkel pure en onbewerkte voeding. Maar denk ook aan het vergroten van je spiermassa met krachttraining: meer spiermassa betekent een beter functionerend metabolisme.


Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het verbeteren van jouw leefstijl? Maak dan eens een afspraak voor een adviesgesprek. Tijdens dit videogesprek bekijk ik jouw huidige leefstijl, bespreken wij samen jouw doelen en krijg jij advies over de vervolgstappen.