Uncategorized

Keto vetten

Keto betekent meer vet eten dan je nu waarschijnlijk gewend bent. Het is dan wel handig om te weten welke bereidingsvetten goed voor je zijn en welke niet. De onderstaande regels zijn een leidraad bij het kiezen van de juiste vetten:

  • Tijdens het koken gebruik je het beste verzadigde oliën en vetten. Denk daarbij aan: (biologische) reuzel, ghee, geklaarde boter, roomboter, (biologisch) rundervet, kokosolie, cacao boter en rode palmolie. Met betrekking tot kokosolie raad ik aan om zoveel mogelijk de extra virgine soort te gebruiken. Ook pure MCT olie is een goede keuze.
  • Voor lichte bereidingswijzen zoals sauteren van groenten maar ook als dressing op salades gebruik je het beste enkelvoudige onverzadigde vetten zoals extra virgine olijfolie, avocado olie of macadamia olie.
  • Oliën en vetten met veel meervoudig onverzadigde vetzuren zijn alleen geschikt voor salades en andere koude gerechten. Denk daarbij aan noten-en zadenoliën (walnoot, amandel, hazelnoot, lijnzaad en pompoenpit).
  • Eet meer omega 3-vetzuren, vooral van dierlijke bronnen, en vermijd een te hoge inname van omega 6-vetzuren (bijvoorbeeld van sesamolie of amandelolie).
  • Gebruik nooit: margarine en/of olie van zonnebloem, koolzaad, saffloer, soja, rijst, katoenzaad, pinda en druivenpit. Deze oliën zijn zwaar bewerkt of genetisch gemodificeerd of ze hebben een heel ongezonde verhouding tussen omega 3 en omega 6.

Heb jij hulp nodig bij het starten van de keto leefstijl? Vraag dan nu een vrijblijvend adviesgesprek aan (30 minuten, videogesprek).