Uncategorized

Last van keto griep?

Als je start met keto kun je je de eerste dagen minder prettig voelen: hoofdpijn, een zwak gevoel, moeheid, spierkrampen in de onderbenen, duizeligheid etc. Deze symptomen samen worden keto griep genoemd. Maar waar komt dat vandaan?

Veel mensen denken dat de omschakeling van glucoseverbranding naar vetverbranding voor deze symptomen zorgt. Het klopt inderdaad dat je je tijdelijk wat slechter kan voelen, allereerst door de ‘ontwenning’ van koolhydraten, met name qua energie. Maar ook jouw darmmicrobioom maakt een heel proces door nu het moet wennen aan een andere manier van eten. Heel normaal dus eigenlijk maar het is dan verstandig om het tijdelijk even wat kalmer aan te doen en ga bijvoorbeeld niet extreem sporten. Gun jezelf de rust om aan ketose te wennen.

De hoofdoorzaak ligt meestal ergens anders: door het verlagen van jouw koolhydraat consumptie houdt jouw lichaam veel minder vocht vast. Het is dan ook noodzakelijk dat je meer water gaat drinken. Hierdoor zul je ook vaker moeten plassen waardoor je mineralen wegspoelt:

  • magnesium
  • natrium
  • in sommige gevallen ook kalium

De symptomen van deze verkeerde balans tussen vocht en die mineralen noemen wij dan keto griep.

Keto griep is dus te voorkomen: als jij dat tekort aan mineralen vòòr bent én zorgt dat je voldoende drinkt hoef jij helemaal geen last te krijgen van die symptomen. Maar hoe doe je dat dan?


De eenvoudigste manier is door jouw maaltijden ruim te zouten met Himalaya of Keltisch zout, eventueel zout toe te voegen aan water en door het innemen van een goed magnesium supplement. Drink voldoende water en houd altijd goed in de gaten hoe je je voelt.

Blijf jij nou toch last houden van hardnekkige keto griep symptomen maak dan een afspraak voor een adviesgesprek: ik werp een blik op jouw situatie én help jou met een passende oplossing.