Keto in het kort
De keto leefstijl is een voedingspatroon waarbij je weinig koolhydraten, gemiddeld eiwitten en veel gezonde vetten eet. Zo’n voedingspatroon is erg effectief: niet alleen schakelt je lichaam over op lichaamsvetverbranding, ook een breed scala aan leefstijlaandoeningen kan erdoor worden verbeterd. Denk dan onder andere aan:
- hoge bloeddruk
- diabetes type 2
- overgewicht en obesitas
- PCOS
- prikkelbaar darm syndroom
- chronische vermoeidheid
- overgangsklachten
- jicht
- NAFLD
- schildklierproblemen
- migraine
- auto-immuun aandoeningen
En heel belangrijk: een keto dieet is altijd gluten-vrij en bestaat enkel uit pure voeding. Eten dat in pakjes of zakjes zit hoort er niet in thuis. Pillen of poeders? Ook niet nodig!
Het standaard voedingspatroon
Wanneer je nog reguliere voedingsrichtlijnen volgt ziet de verdeling van jouw macros er waarschijnlijk ongeveer zo uit:
45-65% koolhydraten
10-35% eiwitten
20-35% vetten
Die enorme hoeveelheid koolhydraten heeft helaas wel een grote invloed op insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de vetopslag in ons lichaam.
Koolhydraten zijn niet alleen hoofdverantwoordelijk voor het steeds dikker worden van de mens, maar ook voor de opkomst van:
- diabetes type 2
- metabool syndroom
- insuline resistentie
- leververvetting
- auto-immuun aandoeningen
- verhoogd cholesterol (in tegenstelling tot de verouderde opvatting dat een hoog cholesterol gehalte wordt veroorzaakt door vet wordt steeds meer duidelijk dat koolhydraten de boosdoeners zijn; daarnaast is het ook de vraag of een hoog cholesterol ook echt zo schadelijk is)
- chronische ontstekingen in het lichaam.
Vooral de grote toename van diabetes type 2 patiënten maakt het noodzakelijk om met andere ogen naar koolhydraten te kijken: 1 op de 3 huidige volwassenen zal diabetes krijgen, aldus het Diabetes Fonds.
Ons lichaam is gelukkig heel goed in staat om behalve glucose, de grootste energiebron die geleverd wordt door koolhydraten, ook gebruik te maken van ketonen als energiebron. Ketonen zijn moleculen die geproduceerd worden door de lever als jouw lichaam in staat van ketose is. In deze stofwisselingstoestand, ketose, is het lichaam in staat lichaamsvet te verbranden, daarmee gewicht te verliezen EN een goede gezondheid te krijgen.
Oké, maar hoe zien keto macros er dan uit?
Als je een basis ketogene leefstijl volgt, ook wel een keto of ketogeen dieet genoemd, ziet de macro verdeling er zo uit:
5-10% koolhydraten
15-30% eiwitten
60-75% vetten
Ketose wordt bereikt als je tussen de 20-30 gram netto koolhydraten eet. De eiwitten maar ook het hogere vetgehalte zorgen daarbij dan weer voor een verzadigd gevoel. Die hoeveelheid eiwitten is bovendien afgestemd op jouw lichaamssamenstelling en activiteiten niveau en zorgt voor een goede spierbehoud- en opbouw.
Alles bij elkaar zorgt dit voor een uitgebalanceerd, verzadigend dieet waarbij het hormoon insuline minder snel gestimuleerd wordt.
Voor meer uitleg over keto macros kijk even hier
Maar ons brein heeft toch koolhydraten nodig?
Een veel gehoorde uitspraak is dat ons lichaam, en met name ons brein, echt koolhydraten nodig heeft. Dit is een misverstand: ons lichaam heeft op slechts een paar stofwisselingsfuncties na geen glucose nodig en is er op gebouwd om of glucose of ketonen te gebruiken. En glucose is daarbij lang niet zo efficiënt als ketonen.
Zolang je genoeg eiwitten eet is het lichaam daarbij in staat glucose zelf aan te maken voor die paar functies waarvoor dit nodig is. Dit proces heet gluconeogenese: het lichaam zet koolhydraatvrije bronnen (bijvoorbeeld aminozuren uit eiwitten en verzuren uit vetten) om in glucose.
Een basis ketogene leefstijl is ook nooit volledig koolhydraat-vrij: je eet altijd nog tussen de 20-30 gram netto koolhydraten, en dan ook nog zoveel mogelijk in de vorm van groene groentes; groentes zorgen voor de nodige variatie op je bord en voor bepaalde vitamines en mineralen voor wie geen kop-tot-staart dierlijke eiwitten eet.
Is de keto leefstijl ook automatisch geschikt voor mij?
De meeste mensen kunnen zonder problemen starten met de keto leefstijl. Als jij medische aandoeningen hebt en/of medicatie gebruikt adviseer ik wel altijd om dit eerst te overleggen met de huisarts of de medisch specialist.
Door goed de informatie te lezen op deze website kan jij zelfstandig starten met keto. Heb jij toch liever persoonlijke begeleiding? Dan is keto coaching de beste optie: met wekelijkse consulten en dagelijkse support weet jij zeker dat jij jouw persoonlijke doelen behaalt.
Wil jij eerst kennismaken of wil jij weten welke vorm van keto coaching voor jou de beste optie is? Maak dan een afspraak voor een adviesgesprek. Tijdens dit gesprek maak ik een analyse van jouw huidige leefstijl en ontvang je advies met betrekking tot keto coaching. Dit videogesprek duurt 30 minuten en is gratis. Voor het maken van een afspraak kan je gebruik maken van het contact formulier.
De inhoud van deze website en de adviezen die gegeven worden tijdens een keto coaching traject zijn niet bedoeld als behandeling of preventie van ziekte, tevens niet als een vervanging van een medische behandeling of als alternatief voor medisch advies. Gebruikmaking van de adviezen zoals gegeven op deze website of tijdens een door jou gevolgd keto coaching traject gebeurt op eigen risico. Het is altijd raadzaam een overstap naar een ketogene leefstijl eerst te bespreken met je huisarts of met een andere relevante medische behandelaar.