Uncategorized

Hoe lang moet ik dan keto doen?

Het staat in de top 3 van vragen die ik krijg tijdens een kennismakingsgesprek: ‘hoe lang moet ik dan keto doen?’. Zonder uitzondering van mensen die goede redenen hebben om te starten met keto, denk dan aan:

  • overgewicht of obesitas
  • gebrek aan energie
  • insulineresistentie
  • hoge bloeddruk
  • darmklachten
  • gewrichtspijn
  • migraine

Ze luisteren altijd met belangstelling naar mijn uitleg over de leefstijl en hoe de klachten zullen verminderen of verdwijnen en natuurlijk hoe ik ze daarbij kan helpen.

Ze zijn dus nog niet eens begonnen met keto.

Maar dan komt toch die vraag:

Hoe lang moet ik dan keto doen?

Het woordje ‘moet’ geeft al aan dat er in de gedachtegang iets niet 100% goed gaat: je moet immers niks, niet van mij, niet van een ander en ook niet van jezelf. Als het goed is WIL jij starten met keto. En ik ga jou niet overhalen. Ik wil best nog eens uitleggen op welke manier keto bijdraagt aan het halen van jouw gedroomde resultaten maar daar blijft het ook bij.

Wat verder opvalt bij die vraag is dat de gedachte leeft dat keto iets is wat je voor eventjes doet. Het zoveelste dieet waar jij mee kan stoppen als jij jouw doelen hebt bereikt. Ik help je dan wel meteen uit die droom:

Wat denk je dat er gebeurt als jij weer terug gaat naar de leefstijl waarmee jij zwaar overgewicht, gebrek aan energie, insulineresistentie, hoge bloeddruk, darmklachten, gewrichtspijn en migraine kreeg?

Juist.
Dan ben je gewoon weer terug bij af.

Dus vraag jij je af ‘hoe lang moet ik dit dan doen?’ is mijn antwoord dat keto een leefstijl is, geen dieet. Hoe streng jij voor jezelf moet zijn hangt dan helemaal af van jouw metabole gezondheid*, metabole flexibiliteit* en van factoren als gevoeligheid voor voedselverslaving. En dat gaan we dan samen uitvogelen, want dat hoef jij niet in je eentje te doen.

Misschien niet het antwoord dat jij wil horen.
Maar eerlijk is het wel.

*En dan nog even iets over metabole gezondheid en metabole flexibiliteit:

Een goede metabole gezondheid betekent dat je een bij jou passend gewicht hebt, vrij bent van leefstijlaandoeningen en de energie en mentale kracht hebt om de stress van het dagelijks leven aan te kunnen. Hoe jouw gezondheid was voordat je begon met keto bepaalt daarbij veel: een voormalig diabeet bijvoorbeeld doet er niet verstandig aan om met keto te stoppen, diabetes type 2 keert dan terug.

Metabole flexibiliteit is dan weer de mate waarin je in staat bent over te schakelen tussen glucose- en vetverbranding zonder dat je daar langdurig of intense negatieve effecten van ondervindt.

Met andere woorden: kan jij je het veroorloven om, als je eenmaal metabool gezond bent, een hoger koolhydraat gehalte uit te proberen of zelfs uitstapjes te maken buiten keto? Als jij zo’n uitstapje maakt, wat merk je daar dan van?

Krijg jij last van hoofdpijn, darmklachten, gewrichtspijn, mist in je hoofd, lager energieniveau etc? Zo ja, is het je dat dan waard? Daar kan je zelf antwoord op geven, dat kan niemand anders voor jou invullen en jij bepaalt dus of jij dat soort uitstapjes vaker maakt.

Lastiger wordt het als dat uitstapje naar ongezond voedsel of zelfs meer gezonde koolhydraten niet daarbij blijft, maar als gevolg heeft dat jij helemaal van het pad raakt: dat ene croissantje leidt tot een pizza ’s avonds en ijs na en de dag erna lukt het jou niet om keto weer op te pakken. Voor je het weet ben je dan weken verder. Is dat bij jou het geval? Dan ben jij niet metabool flexibel genoeg en zijn uitstapjes geen goed idee.

Die flexibiliteit kan ik dus niet in een handige tabel gieten of een bepaalde tijd aan verbinden, die enige die kan voelen of je het hebt ben jij.


Heb jij vragen hierover? Maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek.