Uncategorized

Alles met mate moet kunnen?

Je hebt het vast wel eens iemand horen zeggen. Of misschien ben jij wel degene die het zegt?

Alles met mate moet kunnen.

Af en toe frisdrank, die donut, dat koekje bij de koffie, de kroketten in de kantine op het werk, de biertjes met de collega’s op vrijdagmiddag en de pizzabestelling omdat je geen puf hebt om te koken.

Alles met mate en verder gewoon gezond eten.

Ik krijg deze opmerking natuurlijk ook regelmatig te horen, op mijn socials of in live gesprekken. Wat er dan onder ‘gewoon gezond eten’ wordt verstaan laat ik even in het midden maar wat mij dan altijd opvalt:

Hij of zij heeft toevallig zelf geen overgewicht en is metabool gezond.

‘Alles met mate’ werkt dan blijkbaar voor jou en ik snap volkomen dat jij dan schijnbaar geen reden hebt om met een keto leefstijl te willen starten. Geen wonder ook dat je dit advies geeft aan anderen: als het voor jou werkt dan werkt het voor iedereen…toch?

Maar dat staat natuurlijk in schril contrast met de mensen die ik dagelijks zie in mijn praktijk. Dit zijn zonder uitzondering mensen met een slechte metabole gezondheid en meestal met één of meerdere leefstijlaandoeningen. Denk dan aan obesitas en zwaar overgewicht, diabetes type 2, hypertensie en NAFLD.

De snelheid waarmee deze aandoeningen toenemen in Nederland is zeer zorgwekkend. Insulineresistentie is bijna altijd de oorzaak en zul je dus moeten aanpakken. Suikers, granen, ultrabewerkt voedsel en zaadolie zijn aandrijvers en die schrap je logischerwijs uit het voedingspatroon voor volledig herstel. Ik bied begeleiding aan daarbij want het kan een lastig proces zijn. Ik leer jou bovendien een leefstijl aan, geen kortdurend dieet.

En dan is er ook nog het jojo effect.

Het gros van mijn cliënten heeft vaker geprobeerd om gezond te worden en af te vallen. Meestal zijn ze dan ook al eens bij een reguliere diëtist geweest. Vaak hebben ze daar ook een versie te horen gekregen van ‘alles met mate’, in combinatie met ‘minder eten, meer bewegen’. Maar dat werkt overduidelijk niet: suikerverslaving blijft bestaan, leefstijlaandoeningen verdwijnen niet, gewichtsverlies is minimaal en ze eindigen altijd met honger. Het gevolg is dat ze een dergelijk ‘met mate’ dieet loslaten en weer in gewicht aankomen.

Kenmerkend is ook dat ze het wel steeds weer blijven proberen met dezelfde methode: de professionals zeggen immers dat dit de juiste manier is. Dit is waar het beruchte jojo effect vandaan komt. Tel daar dan bij op die collega, buurman en achternicht die alles met mate eet en drinkt en slank en gezond blijft en iemand gaat vanzelf de fout bij zichzelf zoeken.

Als ‘alles met mate’ voor jou werkt ga er dan ook zeker mee door. Maar pas dus een beetje op met het ongevraagd doorgeven van dit advies aan iemand die niet metabool gezond is: je helpt iemand daar echt niet mee.

Kan jij wel een steuntje in de rug gebruiken? Boek dan nu een gratis adviesgesprek en samen kijken wij welke hulp jij nodig hebt.